365 Meditations for the Here and Now
For more than thirty years, the insights of Osho have delighted and challenged spiritual seekers. Everyday Osho represents the essence of these insights an understanding that synthesises a wide range of spiritual and philosophical traditions — with the contributions of modern science and psychology. This inspirational volume offers readers daily choices by living fully in the here and now, challenging them to embrace a new way of being that integrates body, mind, and spirit.
EVERY DAY OSHO NEDERLANDS
Het boek Everyday Osho bevat 365 stukjes om er elke dag een van te lezen: het zijn uitnodigingen tot meditatie. Er staat bijvoorbeeld een stukje in over flexibiliteit.
Osho zegt, dat je aan iemands flexibiliteit kunt aflezen of hij/ zij jong gebleven is. Kijk maar eens naar een
jong kind: het is zacht, teer en flexibel. Als je ouder bent, word je meestal stijf, hard en je bent niet flexibel meer.
En dat gaat zowel op voor je geest als voor je lichaam. Het hoeft zich echter niet zo te ontwikkelen in een mensenleven.
Want als je flexibel weet te blijven, ben je tot op de laatste dag van je leven jong.
Een van de kortste stukjes uit dit boek gaat, hoe kan dat ook anders, over No Words. De beschrijving die hier door Osho gegeven wordt over een zomeravond maakt je vanzelf stil, in meditatie.
Het boek Everyday Osho is verkrijgbaar bij de Boekhandel of via internet.
Review van het boek Everyday Osho
Heb jij dat nu ook wel eens, dat gevoel van: hoe kom ik hier nu weer doorheen?
Nee, ik heb het niet over een probleem, maar over een dik boek dat voor je ligt.
Want af en toe heb ik gewoon zin om een kort stukje te lezen en het dan te laten bezinken.
Dan merk ik later wel, op de fiets of als ik met iemand aan het praten ben of het me echt geraakt heeft en wat er precies van is blijven hangen.
Maar als je een boek gaat lezen, dan heb je vaak aan een klein stukje niet genoeg, want dan is het onderwerp nog maar net ingeleid.
Dus, voor je het weet ben je dan al weer langere gedeeltes aan het lezen en heb je het gevoel nog de kern niet te pakken te hebben, die dag.
Ik ben dan ook enorm blij met het nieuwe boek van Osho dat in mei 2002 uit de USA is gekomen.
Het is gedrukt in Canada en ziet er tamelijk eenvoudig en daardoor toch ook wel weer aantrekkelijk uit.
Het is een witte paperback en daaroverheen is een strook waarop een spel van lucht en wolken is afgebeeld, met daarin roze en blauwe bollen, die misschien wel als zonnen bedoeld zijn. Het heet Everyday Osho. En er staan 365 stukjes in dit boek; dus, dat betekent: een stukje voor elke dag.
En tot nu toe houd ik me er redelijk aan, elke dag een stukje te lezen.
Vandaag was het stukje dat ik las erg toepasselijk. Het gaat over flexibiliteit.
Osho zegt, dat je aan iemands flexibiliteit kunt aflezen of hij/ zij jong gebleven is.
Kijk maar eens naar een jong kind: het is zacht, teer en flexibel.
Als je ouder bent, word je meestal stijf, hard en je bent niet flexibel meer. Dat hoeft echter niet.
Want als je flexibel weet te blijven, dan blijf je tot op de laatste dag van je leven jong.
Kijk maar eens hoe dat in elkaar zit: als je gelukkig bent, ga je uitdijen.
Als je bang bent, dan ga je inkrimpen Je kruipt in je schulp, omdat je denkt dat als je naar buiten komt, er een of ander gevaar dreigt.
En je krimpt in alle opzichten, zegt Osho, in de liefde, in de relaties die je hebt en in meditatie. Je wordt een schildpad en je trekt je achter je pantser terug.
En nu is het niet erg om te krimpen, op je hoede te zijn als er echt gevaar dreigt. Je zou wel gek zijn om dan niet echt bang te zijn.
Je angst zorgt er immers voor dat je de juiste handelingen gaat verrichten om aan het gevaar te ontkomen.
Dus: je moet wel in staat blijven om te krimpen, te stoppen als dat nodig is. Je gaat dan afhaken van de stroom waarin je zat.
En dat is dus flexibiliteit, als je beschikt over beide mogelijkheden: uitdijen, inkrimpen, uitdijen, inkrimpen. Het is net zoals ademhalen. Mensen die heel erg bang zijn, ademen niet diep. Want zelfs voor die mate van uitdijen zijn ze bang. Hun borstkast gaat krimpen, ze hebben een verkrampte borstkas.
Flexibel zijn is dus een heel natuurlijke zaak.
Soms ga je iets doen en ben je ook vast en zeker van plan om het te af te maken. Maar dan merk je gaandeweg, dat het toch niet echt bij je past. Dus, na enig wikken en wegen stop je daar dan mee. Dat is vaak niet leuk voor de betrokkenen, maar het is wel eerlijk. En het wordt ook vaak bekritiseerd, namelijk dat je wispelturig zou zijn.
Nou, dat hoeft dus helemaal niet. Als je vanuit meditatief inzicht met iets stopt, getuigt dat niet van wispelturig zijn, maar van flexibiliteit.
Daar kan ik het weer mee doen voor vandaag en ik krijg er een vredig gevoel bij.
En morgen ligt er weer een nieuw stukje voor me klaar.
De stukjes die in Everyday Osho staan zullen je verrassen en geenszins bekend voorkomen.
Want ze zijn allemaal geput uit tot nu toe ongepubliceerd werk van Osho. Gedurende een periode van twintig jaar heeft hij talloze dialogen gehouden met honderden bezoekers en vrienden en daarvan zijn verslagen gemaakt. Een selectie uit deze verslagen vind je in dit als dagboek te gebruiken boek terug.
Een van de kortste stukjes uit dit boek gaat, en hoe kan dat ook anders, over No Words.
De beschrijving die hier door Osho gegeven wordt over een zomeravond, maakt je vanzelf stil.
En dat is ook wat Osho aangeeft: een ervaring moet je leven, beleven en je moet hem niet vast zetten in woorden.
Het stukje “Keep Jumping” is ook een hele mooie. Iemand vroeg aan Rothschild hoe hij het had klaar gespeeld om zo rijk te worden.
Hij antwoordde: “Ik wachtte altijd op een kans en als die er was, nam ik die waar: ik sprong ik erbovenop.”
De man zei: “Ik wacht ook altijd op een kans, maar ik zie die alleen als ik hem gemist heb. Als ik wil springen, is de kans al weer voorbij” Rothschild begon te lachen en zei: “Blijven springen, anders zul je de kans zeker missen. Dat is wat ik mijn hele leven gedaan heb: blijven springen. En als de kans komt, dan ben ik dus aan het springen en kan ik de kans zeker niet mislopen.”
En zo moeten wij ook dus met meditatie omgaan, aldus Osho: gewoon blijven mediteren en dan zal, net zoals bij het springen, het juiste moment zeker komen. Er clickt iets, er gebeurt iets.
Deze 365 stukjes om elke dag te lezen, zijn dus in feite uitnodigingen tot meditatie. Dus, als je dit vanaf nu een jaar lang doet, ben je alvast een jaar aan het springen. En als de kans zich voordoet, zul je die dan ook zeker niet missen.
Tenslotte bevat dit boek natuurlijk ook een kostelijke grap.
Boven dag 58 staat: Laat God erbuiten.
En dan komt het volgende Mulla Nasruddin-verhaal.
Mulla had geld opzij gelegd om een nieuw shirt te kunnen kopen.
Hij liep opgetogen naar de winkel van de kleermaker.
De kleermaker nam zijn maten op en zei: “Kom over een week maar terug en – als Allah het wil – zal je shirt dan klaar zijn”
Mulla bracht een week lang het geduld op en ging toen weer naar de winkel. De kleermaker zei: “Het zit een beetje tegen, maar – als Allah het wil- zal je shirt morgen klaar zijn”
De volgende dag kwam Mulla terug. “Het spijt me” zei de kleermaker “het is nog niet helemaal klaar. Probeer het morgen nog even, en – als Allah het wil- is het dan klaar.”
“Hoe lang gaat het eigenlijk duren” vroeg Mulla met ergernis “als je Allah er buiten laat?”
En behalve dat het een grap is, zit hier natuurlijk ook de nodige wijsheid in.
Want, we kunnen het beter eerlijk toegeven als we iets niet weten. Door te zeggen: God weet het, camoufleren we onze onwetendheid. Het lijkt heel wat om God er even bij te betrekken, maar we maskeren onze eigen onzekerheid.
Ik denk dat je je wel een jaartje met dit boek Everyday Osho zult vermaken.
En daarna begin je gewoon weer opnieuw of je geeft het boek door aan iemand anders.
Ik wens je een jaar lang lees – en meditatieplezier toe met Everyday Osho.