Discover the Buddha, Buddha Tarot


Buddha Discovery deck

Bij Discover the Buddha hoef je geen speciaal legpatroon uit te voeren met de kaarten. Het is simpel elke dag of elke week een kaart selecteren. Dan laat je de afbeelding diep tot je doordringen. Want het gaat hier niet Discover the Buddha om zomaar een mooi kunstwerk. Deze Buddha’s behoren tot de ‘objective art’. De bijbehorende teksten zijn fragmenten uit The Dhammapada, commentaar van Osho
Het zijn geen impressies van een individuele kunstenaar; ze drukken de schoonheid en wijsheid uit die er altijd is, als je er voor open staat.
Vervolgens kun je de soetra van Buddha uit The Dhammapada erbij lezen, die bij elke kaart van Discover the Buddha gepresenteerd staan.
En dat inzicht kun je dan de hele dag of wee  bij je houden, als een reminder, bij alles wat je doet en bij ieder die je ontmoet.
Achterop elke kaart staat een korte uitwerking van OsDiscover the Buddhaho bij deze soetra, waardoor de compacte taal begrijpelijker wordt. Discover the Buddha is verkrijgbaar bij de Boekhandel of via internet.

 

Review van Discover the Buddha

Toegegeven, ik ben dol op kaarten. De afbeeldingen van de Osho Zen Tarot kaarten, mooie plaatjes, zijn mijn grote passie. Maar afgezien van dit gegeven, denk ik niet te overdrijven als ik vertel, dat ik laaiend enthousiast ben over het nieuwe Discover the Buddha.
Het was al een tijdje aangekondigd, af en toe zag ik een voorproefje op internet. En ik begon er steeds meer naar uit te kijken. Vooral nadat ik vernomen had, dat Osho’s commentaar bij de Dhammapada de inspiratiebron voor dit kaartdeck is.
Dhamma heeft, zoals de meesten wel weten, als betekenis: de Ultieme wijsheid. Pada slaat op ‘de manier waarop’, het ‘hoe’ oftewel: het pad.
Dhammapada staat voor: The way of the Buddha, this is the way to the ultimate truth.
Dit klassieke werk met de woorden van Buddha zijn in twaalf deeltjes van commentaar voorzien door Osho.
Wat heb ik an het eind van de vorige eeuw een heerlijke tijd beleefd met deze twaalf Dhammapadadeeltjes. Hele dagen bracht ik door in de natuur en dan las ik op allerlei bankjes, boomstammen, plekjes in de hei en zovoort uit deze boeken.
Discover the Buddha bestaat uit 53 kaarten, met daarop werkelijke de meest bijzondere afbeeldingen van buddha’s die er maar te vinden zijn. De 52 kaarten van Discover the Buddha zijn voor de 52 weken van het jaar. En dan is er verder een kaart en dat is de herinneringskaart. Hij is getiteld Sammasati en dat betekent: Remember that you are a buddha. Denk er steeds aan dat je een buddha bent; wees een licht vanuit jezelf.
De allerlaatste lezing die Osho voor ons hield had ook precies die titel: Sammasati.
Alleen al de kaarten eerst eens aandachtig bekijken, is een heerlijke bezigheid. Er zijn ook afbeeldingen onder die je zult herkennen als de buddha’s van het Osho Meditation Resort in Poona, bij Osho’s huis in Lao Tzu en in de prachtige Zentuin: Osho Teerth Garden.

De kaarten van Discover the Buddha zijn niet bedoel om voorspellingen te doen of zelfs maar om inzicht in hedendaagse gebeurtenissen te krijgen.
Nee, ze zijn bedoeld om een stille ruimte in jezelf te scheppen.
Elke kaart bevat soetra’s uit de Dhammapada en die wekken ons op om uit te groeien volgens ons potentieel.
En dat potentieel is, dat ieder van ons in diepste wezen een buddha is.
Je hoeft ook geen speciale legging te doen met deze kaarten. Het is simpel elke dag of elke week een kaart trekken. Dan laat je de afbeelding diep tot je doordringen. Want het gaat hier niet om zomaar een mooi kunstwerk. Deze buddha’s behoren tot de ‘objective art’. Het zijn geen impressies van een individuele kunstenaar; ze drukken de schoonheid en wijsheid uit die er altijd is, als je er voor open staat. De kunstenaar is een instrument in de handen van het Al. Het zijn tijdloze verschijningen en naast mooie vormen geven zij een staat van zijn weer.

Vervolgens kun je de sutra van Buddha erbij lezen. En die moet je dan de hele dag of week bij je houden, als een reminder, bij alles wat je doet en bij ieder die je ontmoet.
Achter op de kaart staat een korte uitwerking van Osho bij deze soetra, waardoor de compacte taal begrijpelijker wordt.
En in het bijbehorende mooie gebonden boekje, waarin gekleurde illustraties staan, lees je dan Osho’s verdere commentaar bij Buddha’s soetra en dat maakt zo’n soetra veel inzichtelijker.Ik ben nu een week bezig met dit deck en ik moet zeggen: het werkt!

Daarom ben ik er ook zo enthousiast over. Juist doordat het zo simpel in gebruik is, kun je er des te dieper mee gaan.
De eerste kaart die ik trok, was “A mind beyond judgments watches and understands.”, nummer 6. Osho verklaart, dat het moreel besef alleen maar iets is wat de maatschappij je oplegt. Daarom zie je, dat er in verschillende maatschappijen telkens andere opvattingen over goed en kwaad heersen. De moraal is er alleen maar om mensen onder de duim te houden. De moralistische mens is altijd aan het oordelen en de bewuste persoon oordeelt nooit. Hij kijkt alleen en begrijpt de dingen.
Nou, dat heb ik geweten die dag! Ik stond klaar om over van alles een oordeel uit te spreken, niet zozeer naar anderen toe, als wel in mezelf.
Elk moment sluipt het erin: het oordeel. Dingen die vlakbij gebeuren of gebeurtenissen in de maatschappij die je doorgeseind krijgt via de televisie. Hup: meteen een etiket erop.
Ik had in de bijbehorende tekst gelezen, dat als je niet oordeelt, gewoon waarneemt en de gebeurtenis even benoemt voor jezelf, dat dan het oordelen, die vaak negativiteit is, gewoon smelt. Zodra je echt gaat oordelen, raak je het niet meer kwijt, maar als je gade slaat en niet oordeelt, verdwijnt het.

Ook dat heb ik ervaren en het gaf me een innerlijk vreugdesprongetje.
Wat een energie houd je over, als je alleen maar kijkt en niet overal over oordeelt en daar ook nog steeds argumenten voor zoekt.
Heerlijk, zo’n sessie die je aan jezelf kunt geven, met dit Discover the Buddha.
Inmiddels heb je je misschien zitten afvragen: is dit niet een beetje erg serieus?
Nou mogelijk, dat dit met Buddha’s soetra’s alleen wel het geval zou zijn, maar zeker niet met Osho daarbij. Osho’s commentaar geeft steeds een heel juicy en praktische noot.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit de kaart Beyond Sorrow, het is kaart nr. 25.
De soetra luidt als volgt: The wise harm no one. They are masters of their bodies. And they go to the boundless country. They go beyond sorrow.
Osho legt uit, dat het getuige zijn wijsheid tot gevolg heeft. Je raakt los van je lichaam, van je mind en van je hart. En dat brengt met zich mee, dat je er meester over wordt. Je ziet in, dat je lichaam alleen maar het huis is waar jij in woont.
Je bezit een wijsheid die niet bestaat uit weetjes maar uit begrijpen. Je ziet de wijsheid van het bestaan. Je ziet alles als een geheel en bestaat zelf uit pure onschuld. Daarom kun je ook niemand kwaad berokkenen.
De mensen met hun zogenaamde ervaring en mensen die propvol kennis zitten, daar moet je voor uit kijken, zoals uit het volgende voorval blijkt.
Twee vrouwen zaten samen in de wachtkamer van de dokter en ze waren hun kwalen met elkaar aan het vergelijken. “Ik wil zo verschrikkelijk graag een baby”, zei de eerste, “maar ik geloof, dat het niet mogelijk is.” “Ik heb me precies zo gevoeld, maar alles is veranderd en daarom ben ik hier; ik krijg over drie maanden een kindje.”
“Je moet me vertellen, hoe je dat voor elkaar hebt gekregen!” “Ik ben bij een bonafide genezer geweest.” “Maar dat heb ik ook geprobeerd. Mijn man en ik zijn bijna een jaar lang bij zo iemand geweest en het heeft helemaal niets geholpen.” De andere vrouw glimlachte en fluisterde: “Probeer de volgende keer alleen te gaan, liefje.”
Mensen met ervaring blijken niet meer dan rijp geworden gekken te zijn. Dit is wijsheid van de wereld en niet de wijsheid zoals Buddha die bedoelt.
Een laatste bijzonderheid is nog, dat dit prachtige spannende Discover the Buddha  heel laag geprijsd is. Je krijgt hiermee heel speciale waar voor je geld.