Love Freedom and Aloneness


The Koan of Relationships

Osho geeft ons een duidelijk advies in Love Freedom and Aloneness. Hij zegt:” Zet je in voor de echte liefde, wees de echte liefde dienstbaar en dat wil zeggen, dat je de liefde in haar opperste zuiverheid dient. Geef wat je maar hebt, deel dat en geniet ook van het delen. En doe dat zonder iets terug te verwachten. Zorg er verder voor, dat ook de ander zich Love Freedom and Alonenessniet verplicht voelt. Nee, integendeel, jij gaat je eerder verplicht voelen, omdat je liefde geaccepteerd wordt.”
”Zoek in de liefde ”, zegt Osho, ” mediteer erover, experimenteer ermee. De liefde is het grootste experiment in het leven. En zij die leven zonder met liefde te experimenteren, zullen het leven nooit leren kennen. Ze zullen alleen aan de oppervlakte blijven, zonder in de diepte ervan door te dringen.”

Het boek Love Freedom and Aloneness is verkrijgbaar bij de Boekhandel.

Review van Love Freedom and Aloneness

Het is heerlijk om Osho’s woorden te lezen. Want als ik zijn boeken lees, dan hoor ik hem praten en dat zeggen meer mensen.
Maar als ik toch weer eens een videolezing bekijk, dan gaat er telkens weer zo’n wereld voor me open. De ‘presence’ die Osho is, treft me keer op keer.
De totaliteit waarmee je geraakt wordt, is eenvoudigweg niet te beschrijven. Die moet je zelf meemaken.

Vandaar dat ik nu een boek heb gekozen, waar ook een themavideo bij te bekijken is.
Het boek is Love, Freedom and Aloneness.
En dit boek is voor de echte liefhebbers. Het is glanzend oranje geel met letters in dezelfde kleurstelling en in een afwijkende kleur de woorden: The Koan of Relationships.

Prachtig is ook dat Osho hier in de woorden op de achterflap de eer krijgt die hem toekomt.
Er staat vermeld, dat nu, meer dan 10 jaar na het vertrek uit zijn lichaam, de invloed van zijn teachings alsmaar groeit en dat hij zoekenden van alle leeftijden in alle mogelijke landen ter wereld weet te bereiken.

En dan begint het voorwoord in het boek Love Freedom and Aloneness meteen al lekker radicaal. We plonzen direct in het onderwerp. Osho haalt Socrates aan, die zegt dat als iemand het mysterie van de liefde leeft, hij in contact zal zijn met de waarheid en niet slechts met de weerschijn daarvan.
”En”, zegt Osho, ” Zowel Socrates als ik hebben het bij liefde niet over wat jullie liefde noemen. Want wat jullie liefde noemen, is alleen maar een biologische drang. Het is een hormonaal gebeuren en je moet dan ook gewoon van ‘lust’ spreken. En lust kent geen mysterie. Het is gewoon een biologisch spel, dat ieder dier, iedere vogel en elke boom kent.
De liefde die een contact met de waarheid zelf kan worden, is een liefde die uit je bewustzijn ontstaat, niet uit je lichaam, maar uit je innerlijke wezen.”

Het is zaak om alledaagse liefde die niet echt is en de werkelijke liefde, die een zielsfenomeen is, goed uit elkaar te houden. ”De gewone alledaagse liefde”, zegt Osho ”heeft een eisend karakter. Bij de echte liefde is er sprake van delen, zij kent niet iets als opeisen, ze kent de vreugde van te geven. De gewone liefde is geslijm, bijna misselijk makend, ze voedt alleen het ego. De echte liefde betekent voeding, ze geeft kracht aan de ziel.” Love freedom and Aloneness

Osho geeft ons een duidelijk advies. Hij zegt: ”Zet je in voor de echte liefde, wees de echte liefde dienstbaar en dat wil zeggen, dat je de liefde in haar opperste zuiverheid dient. Geef wat je maar hebt, deel dat en geniet ook van het delen. En doe dat zonder iets terug te verwachten. Zorg er verder voor, dat ook de ander zich niet verplicht voelt. Nee, integendeel, jij gaat je eerder verplicht voelen, omdat je liefde geaccepteerd wordt.”
”Zoek in de liefde”, zegt Osho, ”mediteer erover, experimenteer ermee. De liefde is het grootste experiment in het leven. En zij die leven zonder met liefde te experimenteren, zullen het leven nooit leren kennen. Ze zullen alleen aan de oppervlakte blijven, zonder in de diepte ervan door te dringen.”

Dus in de gewone liefde krijg je bijvoorbeeld dit soort van liefdesverklaringen.
Allerliefste Maureen,

Ik zou voor jou de hoogste berg willen beklimmen en in de wildste zee willen zwemmen.
Ik zou de grootste kwellingen doorstaan om maar een moment bij jou te kunnen zijn.
Je eeuwig liefhebbende Paddy.

PS. Ik zal kom vrijdagavond bij je langs, als het niet regent.

Zo weinig diepgaand, ronduit oppervlakkig, is de gewone liefde dus.
”Het moment waarop je tegen iemand ‘Ik hou van je’ zegt, weet je niet wat je zegt. Je weet niet dat het gewoon lust is die je verpakt in prachtig woorden. Die liefde zal spoedig voorbij zijn, zij is kortstondig.
Want echte liefde is een bijproduct van alertheid, van bewustzijn. Als je meer bewust wordt, zal liefde als een schaduw volgen. Zij is een gast die komt en zij komt absoluut bij hen die er klaar voor zijn en die bereid zijn om haar te ontvangen.”

In het hele boek Love Freedom and Aloneness wordt er door Osho op gehamerd om eerst jezelf lief te hebben. Want er wordt door iedereen gezegd, dat je juist niet zelfzuchtig moet zijn en eerst om een ander moet denken. Nee, hou eerst van jezelf, voordat je liefde met een ander kunt delen.
En zoek datgene in het leven op, wat jou gelukkig maakt. Pas als jij straalt van geluk, kun je een bron zijn voor anderen.

Vervolgens komt het thema gehechtheid uitgebreid aan de orde.
En dan wordt het dus tijd om de videorecorder aan te zetten, want de videoband die zo goed bij dit boek aansluit gaat daar bijna helemaal over.
Liefde is het middel tegen gehecht raken, zo betoogt Osho. Hou van alles en je raakt gehecht aan niets. Ook hier vindt er weer demystificatie plaats. Want we denken, dat je door liefde juist tot grotere gehechtheid komt. En we gaan er vanuit, dat als je je aan iemand gaat hechten, dat je dan steeds mee van hem gaat houden.
Maar dat is niet waar; als jij gehecht raakt aan iemand, wil je dat diegene dezelfde blijft en niet verandert. En dat staat de echte liefde in de weg.

Deze themavideo die een lezing uit de serie The Mystic Rose bevat is zeer de moeite waard om Osho’s visie over gehechtheid en liefde tot je te nemen. Op indringende wijze geeft hij aan hoe deze processen in ons verlopen en hoe we er anders mee om kunnen gaan, opdat we een liefdevoller bestaan krijgen.
En je kunt op je gemak het boekje met de Nederlandse vertaling erbij nemen, als je het prettig vindt om alles wat Osho zegt, goed te volgen en te begrijpen.
In het boek komt ook uitgebreid het aspect vrijheid aan de orde. Mensen willen graag vrij zijn, op eigen benen staan, onafhankelijk zijn, maar aan de andere kant durven ze het niet.
Ze denken dat ze niet alleen kunnen zijn en daarom sluiten ze, vaak overhaast, relaties.
En het alleen zijn is zo mooi. Je moet alleen inzien, dat je alleen kunt zijn.

Dat ging ook zo met de jonge leeuw die tijdens zijn geboorte in een dal met schapen terecht was gekomen. En als je dan zo tussen de lammetjes opgroeit, kom er dan maar eens op, dat je zelf een leeuw bent. Word je er dan maar eens van bewust dat je sterk en onafhankelijk bent en een schreeuw kunt geven, als dat nodig is.
Die bewustwording kwam niet bij de leeuwenwelp op gang, maar een oudere leeuw moest hem een spiegel voorhouden. En toen het jong zichzelf in het water van een plas zag, herkende hij de leeuw in zich en kon hij leeuwengebrul laten horen.

Geniet heel intens van het alleen zijn, zegt Osho. En verheug je er ook weer heel erg over om met anderen samen te zijn. Want het is allebei diep menselijk en natuurlijk.
En het gaat om je natuur, het moet niet een opgelegde staat van alleen zijn, zoals in een klooster. En het moet ook niet om een opgelegde staat van samenzijn gaan, zoals vaak bij een huwelijk het geval is.
Je moet het echte het pure van beide hebben en er niet zomaar een slag naar slaan.
Dat deed deze oude dame wel.
De lieve oude dame ging een winkel binnen en kocht een pakje mottenballen. En de volgende dag kwam ze terug en kocht nog eens vijf pakjes mottenballen.

Er ging een dag voorbij. En toen kwam ze terug voor weer een dozijn pakjes.
”U moet wel erg veel last van motten hebben” zei de verkoper.
”Ja” antwoordde het lieve oude dametje, ” en ik ben deze dingen al drie dagen naar ze aan het gooien, maar ik heb er nog maar een kunnen raken.”
Laat je met dit boek Love Freedom and Aloneness raken door het nieuwe perspectief dat Osho aan de liefde biedt.