Love Freedom and Aloneness


The Koan of Relationships

Engelse Osho Boeken 6
Love, Freedom, and Aloneness
 
The ultimate guide to relating in the 21st century, this book is for those who are looking for something more real than the traditional, “till death do us part” platitudes.

Always mindful of the anti-sex, anti-life teachings of religions and educational institutions, the book responds to dozens of gritty, essential questions about a wide range of relationship issues.

“A relationship is a koan. And unless you have solved a more fundamental thing about yourself, you cannot solve it. The problem of love can be solved only when the problem of meditation has been solved, not before it. Because it is really two non-meditative persons who are creating the problem. Two persons who are in confusion, who don’t know who they are – naturally they multiply each other’s confusion, they magnify it….” Osho

The Koan of Relationships Nederlands

Osho geeft ons een duidelijk advies in Love Freedom and Aloneness. Hij zegt:” Zet je in voor de echte liefde, wees de echte liefde dienstbaar en dat wil zeggen, dat je de liefde in haar opperste zuiverheid dient. Geef wat je maar hebt, deel dat en geniet ook van het delen. En doe dat zonder iets terug te verwachten. Zorg er verder voor, dat ook de ander zich Love Freedom and Alonenessniet verplicht voelt. Nee, integendeel, jij gaat je eerder verplicht voelen, omdat je liefde geaccepteerd wordt.”
”Zoek in de liefde ”, zegt Osho, ” mediteer erover, experimenteer ermee. De liefde is het grootste experiment in het leven. En zij die leven zonder met liefde te experimenteren, zullen het leven nooit leren kennen. Ze zullen alleen aan de oppervlakte blijven, zonder in de diepte ervan door te dringen.”

Het boek Love Freedom and Aloneness is verkrijgbaar bij de Boekhandel.

Review van Love Freedom and Aloneness

Het is heerlijk om Osho’s woorden te lezen. Want als ik zijn boeken lees, dan hoor ik hem praten en dat zeggen meer mensen.
Maar als ik toch weer eens een videolezing bekijk, dan gaat er telkens weer zo’n wereld voor me open. De ‘presence’ die Osho is, treft me keer op keer.
De totaliteit waarmee je geraakt wordt, is eenvoudigweg niet te beschrijven. Die moet je zelf meemaken.

Vandaar dat ik nu een boek heb gekozen, waar ook een themavideo bij te bekijken is.
Het boek is Love, Freedom and Aloneness.
En dit boek is voor de echte liefhebbers. Het is glanzend oranje geel met letters in dezelfde kleurstelling en in een afwijkende kleur de woorden: The Koan of Relationships.

Prachtig is ook dat Osho hier in de woorden op de achterflap de eer krijgt die hem toekomt.
Er staat vermeld, dat nu, meer dan 10 jaar na het vertrek uit zijn lichaam, de invloed van zijn teachings alsmaar groeit en dat hij zoekenden van alle leeftijden in alle mogelijke landen ter wereld weet te bereiken.

En dan begint het voorwoord in het boek Love Freedom and Aloneness meteen al lekker radicaal. We plonzen direct in het onderwerp. Osho haalt Socrates aan, die zegt dat als iemand het mysterie van de liefde leeft, hij in contact zal zijn met de waarheid en niet slechts met de weerschijn daarvan.
”En”, zegt Osho, ” Zowel Socrates als ik hebben het bij liefde niet over wat jullie liefde noemen. Want wat jullie liefde noemen, is alleen maar een biologische drang. Het is een hormonaal gebeuren en je moet dan ook gewoon van ‘lust’ spreken. En lust kent geen mysterie. Het is gewoon een biologisch spel, dat ieder dier, iedere vogel en elke boom kent.
De liefde die een contact met de waarheid zelf kan worden, is een liefde die uit je bewustzijn ontstaat, niet uit je lichaam, maar uit je innerlijke wezen.”

Het is zaak om alledaagse liefde die niet echt is en de werkelijke liefde, die een zielsfenomeen is, goed uit elkaar te houden. ”De gewone alledaagse liefde”, zegt Osho ”heeft een eisend karakter. Bij de echte liefde is er sprake van delen, zij kent niet iets als opeisen, ze kent de vreugde van te geven. De gewone liefde is geslijm, bijna misselijk makend, ze voedt alleen het ego. De echte liefde betekent voeding, ze geeft kracht aan de ziel.” Love freedom and Aloneness

Osho geeft ons een duidelijk advies. Hij zegt: ”Zet je in voor de echte liefde, wees de echte liefde dienstbaar en dat wil zeggen, dat je de liefde in haar opperste zuiverheid dient. Geef wat je maar hebt, deel dat en geniet ook van het delen. En doe dat zonder iets terug te verwachten. Zorg er verder voor, dat ook de ander zich niet verplicht voelt. Nee, integendeel, jij gaat je eerder verplicht voelen, omdat je liefde geaccepteerd wordt.”
”Zoek in de liefde”, zegt Osho, ”mediteer erover, experimenteer ermee. De liefde is het grootste experiment in het leven. En zij die leven zonder met liefde te experimenteren, zullen het leven nooit leren kennen. Ze zullen alleen aan de oppervlakte blijven, zonder in de diepte ervan door te dringen.”

Dus in de gewone liefde krijg je bijvoorbeeld dit soort van liefdesverklaringen.
Allerliefste Maureen,

Ik zou voor jou de hoogste berg willen beklimmen en in de wildste zee willen zwemmen.
Ik zou de grootste kwellingen doorstaan om maar een moment bij jou te kunnen zijn.
Je eeuwig liefhebbende Paddy.

PS. Ik zal kom vrijdagavond bij je langs, als het niet regent.

Zo weinig diepgaand, ronduit oppervlakkig, is de gewone liefde dus.
”Het moment waarop je tegen iemand ‘Ik hou van je’ zegt, weet je niet wat je zegt. Je weet niet dat het gewoon lust is die je verpakt in prachtig woorden. Die liefde zal spoedig voorbij zijn, zij is kortstondig.
Want echte liefde is een bijproduct van alertheid, van bewustzijn. Als je meer bewust wordt, zal liefde als een schaduw volgen. Zij is een gast die komt en zij komt absoluut bij hen die er klaar voor zijn en die bereid zijn om haar te ontvangen.”

In het hele boek Love Freedom and Aloneness wordt er door Osho op gehamerd om eerst jezelf lief te hebben. Want er wordt door iedereen gezegd, dat je juist niet zelfzuchtig moet zijn en eerst om een ander moet denken. Nee, hou eerst van jezelf, voordat je liefde met een ander kunt delen.
En zoek datgene in het leven op, wat jou gelukkig maakt. Pas als jij straalt van geluk, kun je een bron zijn voor anderen.

Vervolgens komt het thema gehechtheid uitgebreid aan de orde.
En dan wordt het dus tijd om de videorecorder aan te zetten, want de videoband die zo goed bij dit boek aansluit gaat daar bijna helemaal over.
Liefde is het middel tegen gehecht raken, zo betoogt Osho. Hou van alles en je raakt gehecht aan niets. Ook hier vindt er weer demystificatie plaats. Want we denken, dat je door liefde juist tot grotere gehechtheid komt. En we gaan er vanuit, dat als je je aan iemand gaat hechten, dat je dan steeds mee van hem gaat houden.
Maar dat is niet waar; als jij gehecht raakt aan iemand, wil je dat diegene dezelfde blijft en niet verandert. En dat staat de echte liefde in de weg.

Deze themavideo die een lezing uit de serie The Mystic Rose bevat is zeer de moeite waard om Osho’s visie over gehechtheid en liefde tot je te nemen. Op indringende wijze geeft hij aan hoe deze processen in ons verlopen en hoe we er anders mee om kunnen gaan, opdat we een liefdevoller bestaan krijgen.
En je kunt op je gemak het boekje met de Nederlandse vertaling erbij nemen, als je het prettig vindt om alles wat Osho zegt, goed te volgen en te begrijpen.
In het boek komt ook uitgebreid het aspect vrijheid aan de orde. Mensen willen graag vrij zijn, op eigen benen staan, onafhankelijk zijn, maar aan de andere kant durven ze het niet.
Ze denken dat ze niet alleen kunnen zijn en daarom sluiten ze, vaak overhaast, relaties.
En het alleen zijn is zo mooi. Je moet alleen inzien, dat je alleen kunt zijn.

Dat ging ook zo met de jonge leeuw die tijdens zijn geboorte in een dal met schapen terecht was gekomen. En als je dan zo tussen de lammetjes opgroeit, kom er dan maar eens op, dat je zelf een leeuw bent. Word je er dan maar eens van bewust dat je sterk en onafhankelijk bent en een schreeuw kunt geven, als dat nodig is.
Die bewustwording kwam niet bij de leeuwenwelp op gang, maar een oudere leeuw moest hem een spiegel voorhouden. En toen het jong zichzelf in het water van een plas zag, herkende hij de leeuw in zich en kon hij leeuwengebrul laten horen.

Geniet heel intens van het alleen zijn, zegt Osho. En verheug je er ook weer heel erg over om met anderen samen te zijn. Want het is allebei diep menselijk en natuurlijk.
En het gaat om je natuur, het moet niet een opgelegde staat van alleen zijn, zoals in een klooster. En het moet ook niet om een opgelegde staat van samenzijn gaan, zoals vaak bij een huwelijk het geval is.
Je moet het echte het pure van beide hebben en er niet zomaar een slag naar slaan.
Dat deed deze oude dame wel.
De lieve oude dame ging een winkel binnen en kocht een pakje mottenballen. En de volgende dag kwam ze terug en kocht nog eens vijf pakjes mottenballen.

Er ging een dag voorbij. En toen kwam ze terug voor weer een dozijn pakjes.
”U moet wel erg veel last van motten hebben” zei de verkoper.
”Ja” antwoordde het lieve oude dametje, ” en ik ben deze dingen al drie dagen naar ze aan het gooien, maar ik heb er nog maar een kunnen raken.”
Laat je met dit boek Love Freedom and Aloneness raken door het nieuwe perspectief dat Osho aan de liefde biedt. 

Excerpt from: Love – Freedom – Aloneness, Chapter The Koan of Relationship
“A relationship is a puzzle with no clue to it. Howsoever you try to manage it, you will never be able to manage it. Nobody has ever been able to manage it. It is made in such a way that it simply remains puzzling. The more you try to demystify it, the more mysterious it becomes. The more you try to understand it, the more elusive it is. It is a greater koan than any koan that Zen masters give to their disciples, because their koans are meditative – one is alone. When you are given the koan of relationship it is far more complicated, because you are two – differently made, differently conditioned, polar opposites to each other, pulling in different directions, manipulating each other, trying to possess, dominate… there are a thousand and one problems.

“While meditating, the only problem is how to be silent, how not to be caught in thoughts. In relationship there are a thousand and one problems. If you are silent, there is a problem. Just sit silently by the side of your wife and you will see – she will immediately jump upon you: “Why are you silent? What do you mean?”Or speak, and you will be in trouble – whatsoever you say, you are always misunderstood.

“No relationship can ever come to a point where it is not a problem. Or if sometimes you see a relationship coming to a point where it is no longer a problem, that simply means it is not a relationship anymore. The relationship has disappeared – the fighters are tired, they have started accepting things as they are. They are bored; they don’t want to fight any more. They have accepted it, they don’t want to improve upon it.

“Or, in the past, people tried to create a kind of harmony forcibly. That’s why, down the ages, women were repressed – that was one way of sorting things out. Just force the woman to follow the man, then there is no problem. But it is not a relationship either. When the woman is no longer an independent person the problem disappears – but the woman has also disappeared. Then she is just a thing to be used; then there is no joy, and the man starts looking for some other woman. If you ever come across a happy marriage, don’t trust it on the surface. Just go a little deeper and you will be surprised. I have heard about one happy marriage…

“A hillbilly farmer decided it was time to get married, so he saddled his mule and set off for the city to find a wife. In time, he met a woman and they were married. So they both climbed up on the mule and started back for the farm. After a while, the mule balked and refused to move. The farmer got down, found a big stick, and beat the mule until it again began to move.A few miles later, the mule balked again, and the entire scene was repeated. After the beating, when the mule was moving again, the farmer said, ‘That’s twice’
A few miles later, the mule balked for a third time. The farmer got down, got his wife down, and then took out a pistol and shot the mule in the eye, killing it instantly.
‘That was a stupid thing to do!’the wife shouted. ‘That was a valuable animal and just because he annoyed you, you killed him! That was stupid, criminal…’ and she went on like this for some time. As she stopped for breath, the farmer said, ’That’s once.‘

“And it is said, after that they lived forever in married happiness!

“That is one way of solving things, that’s how it has been done in the past. In the future, the reverse is going to be tried – the husband has to follow the wife. But it is the same thing.

“A relationship is a koan. And unless you have solved a more fundamental thing about yourself, you cannot solve it. The problem of love can be solved only when the problem of meditation has been solved, not before it. Because it is really two non-meditative persons who are creating the problem. Two persons who are in confusion, who don’t know who they are – naturally they multiply each other’s confusion, they magnify it….” Osho

Excerpt from: Love – Freedom – Aloneness, Chapter The Koan of Relationship

“A relationship is a puzzle with no clue to it. Howsoever you try to manage it, you will never be able to manage it. Nobody has ever been able to manage it. It is made in such a way that it simply remains puzzling. The more you try to demystify it, the more mysterious it becomes. The more you try to understand it, the more elusive it is. It is a greater koan than any koan that Zen masters give to their disciples, because their koans are meditative – one is alone. When you are given the koan of relationship it is far more complicated, because you are two – differently made, differently conditioned, polar opposites to each other, pulling in different directions, manipulating each other, trying to possess, dominate… there are a thousand and one problems

“While meditating, the only problem is how to be silent, how not to be caught in thoughts. In relationship there are a thousand and one problems. If you are silent, there is a problem. Just sit silently by the side of your wife and you will see – she will immediately jump upon you: “Why are you silent? What do you mean?”Or speak, and you will be in trouble – whatsoever you say, you are always misunderstood.

“No relationship can ever come to a point where it is not a problem. Or if sometimes you see a relationship coming to a point where it is no longer a problem, that simply means it is not a relationship anymore. The relationship has disappeared – the fighters are tired, they have started accepting things as they are. They are bored; they don’t want to fight any more. They have accepted it, they don’t want to improve upon it.

“Or, in the past, people tried to create a kind of harmony forcibly. That’s why, down the ages, women were repressed – that was one way of sorting things out. Just force the woman to follow the man, then there is no problem. But it is not a relationship either. When the woman is no longer an independent person the problem disappears – but the woman has also disappeared. Then she is just a thing to be used; then there is no joy, and the man starts looking for some other woman. If you ever come across a happy marriage, don’t trust it on the surface. Just go a little deeper and you will be surprised. I have heard about one happy marriage…

“A hillbilly farmer decided it was time to get married, so he saddled his mule and set off for the city to find a wife. In time, he met a woman and they were married. So they both climbed up on the mule and started back for the farm. After a while, the mule balked and refused to move. The farmer got down, found a big stick, and beat the mule until it again began to move. A few miles later, the mule balked again, and the entire scene was repeated. After the beating, when the mule was moving again, the farmer said, ‘That’s twice’
A few miles later, the mule balked for a third time. The farmer got down, got his wife down, and then took out a pistol and shot the mule in the eye, killing it instantly.
‘That was a stupid thing to do!’the wife shouted. ‘That was a valuable animal and just because he annoyed you, you killed him! That was stupid, criminal…’ and she went on like this for some time. As she stopped for breath, the farmer said, ’That’s once.‘

“And it is said, after that they lived forever in married happiness!

“That is one way of solving things, that’s how it has been done in the past. In the future, the reverse is going to be tried – the husband has to follow the wife. But it is the same thing.

“A relationship is a koan. And unless you have solved a more fundamental thing about yourself, you cannot solve it. The problem of love can be solved only when the problem of meditation has been solved, not before it. Because it is really two non-meditative persons who are creating the problem. Two persons who are in confusion, who don’t know who they are – naturally they multiply each other’s confusion, they magnify it….” Osho