In de Zevende Hemel, Zevende Hel


In de Zevende Hemel, Zevende Hel is een sprankelend Osho boek over de mechanismen in relaties en hoe we verder kunnen komen dan deze spelletjes.

Osho geeft aan dat Relaties allerlei redenen gesloten worden, behalve om de goede en die is: van elkaar houden zoals je bent,’niet afhankelijk van elkaar zijn, maar ook niet onafhankelijk.’

In de Zevende Hemel, Zevende HelJe hebt dan een onderlinge verbondenheid, waarbij twee mensen in een fantastische synchroniciteit leven.
“Het is alsof deze twee mensen voor elkaar ademen, alsof ze een ziel in twee lichamen zijn. Alleen dan is er sprake van liefde. En pas dan is een relatie spiritueel van karakter.”

Het boek is niet zo gemakkelijk verkrijgbaar, wellicht nog wel tweedehands bij de Boekhandel.

Review In de Zevende Hemel, Zevende Hel

Op de cover van in de Zevende Hemel, Zevende Hel kijken de twee mensen elkaar innig verliefd aan, ze zijn totaal verdiept in elkaar. Deze mooie illustratie is de kaart
‘The Lovers/de Geliefden’ uit het Osho Zen Tarot deck.

Maar meestal duurt deze situatie in een werkelijke liefdesrelatie niet erg lang.

“Dat komt” zegt Osho “omdat we meestal alleen om de passie een relatie aangaan en geen geduld hebben om compassie te ervaren. En in feite vervult compassie je veel meer. Het is niet nodig om zo heet te zijn. Langzamerhand komt een relatie in een koeler stadium. Dat ligt in de aard der dingen. Als je van iemand houdt, als je compassie hebt met deze mens, gaat er niets kapot.”
Relaties worden vaak om allerlei redenen gesloten, behalve om de goede en die is: van elkaar houden zoals je bent,”niet afhankelijk van elkaar zijn, maar ook niet onafhankelijk. Je hebt dan een onderlinge verbondenheid, waarbij twee mensen in een fantastische synchroniciteit leven. Het is alsof deze twee mensen voor elkaar ademen, alsof ze een ziel in twee lichamen zijn. Alleen dan is er sprake van liefde. En pas dan is een relatie spiritueel van karakter.”
De dichter Rabindranath Tagore heeft het begrepen, zo vertelt Osho ons. “Een relatie moet buigzaam zijn, liefde kan alleen overleven in een voortdurend stromende relatie”. Lees hoe mooi de beschrijving van deze Oosterse dichter is.
Iedereen weet dat, na een tijdje in een relatie de negativiteit boven begint te komen.
“In het begin delen de partners alleen de positieve energie met elkaar. Het negatieve wordt achter gehouden, 9059800249maar dat is niet lang vol te houden.En er komt een moment dat het positieve ‘op’ is en het negatieve niet meer tegen te houden is.”
En dan breekt de hel los. Van de hemel zijn de geliefden in de hel terecht gekomen.

Hoe nu verder? Stoppen met de relatie?

“Dat hoeft niet”, zegt Osho in het boek in de Zevende Hemel, Zevende Hel “als je van het begin af aan alert bent. Deel je positieve energie, maar wees je ervan bewust, dat op een dag het negatieve er ook zal zijn. En als dit negatieve op speelt, moet je je er strikt alleen, op jezelf, van bevrijden.”
Dat kan door je in je kamer terug te trekken en hard op kussens te slaan of te stampvoeten.

Maar wij hebben daar ook het geweldige middel van de dynamische meditatie voor.
Daarin ga je tot de roots van je negativiteit en zul je er zoveel mogelijk van kwijt raken of deze transformeren.
Daarnaast geeft Osho de tip om je negativiteit gezamenlijk uit te leven. “Sta elkaar toe om regelmatig een uurtje negatief te zijn.” En hij geeft precies de aanwijzingen hoe je er samen een spel, een groep, van kunt maken. Als je dit uitvoert, zul je ontdekken dat na het uiten van het negatieve, er op een gegeven moment niets meer is en dat je vanzelf stil valt. En dan kun je zowel positief als negatief zijn; er is weer ruimte voor spontaniteit.
Als je op deze manier te werk gaat, krijgt je liefde de kracht van een relatie.

In dit boekje komt verder onder meer aan de orde, wat intimiteit is en alle spelletjes die mensen met elkaar in relaties spelen, zoals macht, uitbuiting en jaloezie.
Het liefdesspel wordt besproken en daarnaast ook het overstijgen van seks en het ontdekken van de innerlijke man en vrouw.
Liefde kan prachtig zijn, toch is elke liefde, hoe intens ook, nog maar een voorproefje van de grootse liefdesrelatie die je met het Bestaan kunt hebben. Elke liefdesrelatie is een stap op weg naar de uiteindelijke, allesomvattende liefdesrelatie met de Existentie.

Er is een schat aan wijsheid te vinden in dit boekje, als je verder wilt komen met relaties dan waar je nu bent. En dat wil toch zeker iedereen; niet voor niets is liefde en alles wat daarbij komt gespreksonderwerp nummer een.

Voor laag bedrag ben je in het bezit van dit boekje en dat nodigt dan onmiddellijk uit om er ook nog eentje weg te geven.
In de liefde kunnen woorden prachtig zijn, maar ze kunnen ook maskeren. En er is pas sprake van liefde als je je masker laat vallen en je kwetsbaarheid laat zien. Anders wordt er wel over liefde gesproken, maar is zij er niet echt.
Twee geestlijken zaten te praten over het verval van de normen en waarden in de wereld.
“Ik heb nooit met mijn vrouw geslapen, voordat ik getrouwd was, zei de ene geestelijke vroom.”
“En jij?”.
“Dat weet ik niet”, zei de andere “Wat is haar meisjesnaam?”