The Ultimate Alchemy II


Talks on The Atma Pooja Upanishad

Een van de sutra’s in ‘The Ultimate Alchemy II’ luidt: To be established in the sun of awareness, is the only lamp. De uitleg die hierbij gegeven wordt, is deze. De zon is een belangrijke energiebron in het leven.
The Ultimate Alchemy IIWe kunnen ons leven letterlijk en figuurlijk lichter voelen worden doordat de zon weer regelmatig schijnt. Er komt een andere stemming te hangen op de plaatsen waar we ons ophouden, als er sprake is van wat zonneschijn.
Osho wijst ons erop, dat dit weliswaar fijn en onontbeerlijk is, maar wel beperkt, als we ons daarmee tevreden stellen.
We kunnen ook straling van een innerlijke zon ontvangen, mits we die zelf sterk genoeg maken en blijven voeden.

Het boek ‘The Ultimate Alchemy II’ is niet gemakkelijk verkrijgbaar, mogelijk tweedehands bij de Boekhandel of via internet.

Review van ‘The Ultimate Alchemy II’

Sinds ik met Osho verbonden ben en dat is inmiddels meer dan twintig jaar,is bodywork niet meer uit mijn leven weg te denken.
Ik ontvang regelmatig rebalancing sessies, omdat ik telkens weer merk, dat ik alle dingen in mijn leven waar ik mee bezig wil zijn veel lichter en met veel meer vreugde kan behappen.
Het brengt de vonk in mij die ik gedurende de week tot een vuur kan laten worden, als drive voor mijn werk op school, het beantwoorden van cursisten per e mail, het versturen van post in de richting waarin dit moet gaan, het schrijven van artikelen, de sessies die ik geef en wat er zich verder nog in het leven aandient.

Kun je dan ook niet gewoon minder doen, dingen in je leven schrappen, zodat er minder van je gevraagd wordt en minder intens, zodat die sessies helemaal niet nodig zijn?
Misschien is dat zo, maar in mijn geval ervaar ik dat niet op die manier. Veel dingen die ik vroeger ook al zo deed in mijn leven, heb ik door Osho’s inzichten leren plaatsen.
“Share each part of your heart with somebody else” hoor ik Osho zeggen.
Het is zo arm om alle dingen in je leven maar met een of twee mensen te delen.
We kunnen onszelf zo verrijken en het is in feite de enige echte manier van jezelf rijk maken die je zelf in handen hebt. “Wat je deelt, dat heb je zelf” betoogt Osho “anders zou je het niet kunnen geven.”
En delen heeft tot gevolg, dat wat jij hebt, gaat groeien en na enige tijd bloei gaat vertonen. Niet dat je het daarom zou moeten doen, maar dat gebeurt vanzelf, het is een natuurlijk bijverschijnsel.

“En leef zo intens mogelijk; leef als een kaars die aan twee kanten brandt.” is een inzicht van Osho dat ook veel licht in mij verspreid heeft.
Het is belangrijk om je energie te gebruiken. Laat je haar ongebruikt, dan kan ze je in de weg gaan zitten en ze kan in plaats van opbouwend ten behoeve van je leven te zijn, in feite destructief worden. En dat is iets wat geen bewust levende mens wil.Osho, The Ultimate Alchemy II

Ik krijg nog meer inzichten over de zin van bodywork, als ik in The Ultimate Alchemy II lees.

Het uiterlijk van het boek is adembenemend mooi, vind ik. In donkerblauw met vlagen van paars en wit licht het portret van Osho op.

In een met zilver afgezette robe zit hij daar als een Boeddha die door awareness het duister verdrijft. Je kunt The Ultimate Alchemy IIhem zo zien, als een centrum van de turbulentie in de wereld, zoals hij dat zelf zegt: het centrum van de cycloon.

Het Centrum Van De Cycloon is dan ook een van de hoofdstukken uit dit mooie boek.

En een van de soetra’s uit dit boek, dat over de Atma Pooja Upanishad gaat, is de volgende. To be established in the sun of awareness, is the only lamp.

De uitleg die hierbij gegeven wordt, is deze. De zon is een belangrijke energiebron in het leven.
We kunnen ons leven letterlijk en figuurlijk lichter voelen worden doordat de zon weer regelmatig schijnt. Er komt een andere stemming te hangen op de plaatsen waar we ons ophouden, als er sprake is van wat zonneschijn.

Osho wijst ons erop, dat dit weliswaar fijn en onontbeerlijk is, maar wel beperkt, al we ons daarmee tevreden stellen. We kunnen ook straling van een innerlijke zon ontvangen, mits we die zelf sterk genoeg maken en blijven voeden.

Het inzicht hierin wordt ons als volgt aangereikt.
Het licht van de zon heeft veel tijd nodig om naar de aarde te reizen.
De zon staat ongelofelijk ver bij ons vandaan, want het zonlicht heeft tien minuten nodig om de aarde te bereiken.
En dan te bedenken, dat licht een hele hoge verplaatsingssnelheid heeft, te weten 186.000 mijl per seconde. En dus, ook al is de zon heel ver weg… als zij opkomt,
valt zij op elke bloem die er is. Dat wil zeggen: niet de zon bereikt de aarde, maar de zonnestralen doen dit.

De zon is sterk genoeg als lichtbron en het licht heeft een hoge snelheid.

Dus het is niet de zon die ons bereikt, maar het zijn de lichtstralen die vanuit de zon op ons neervallen. En van dit gegeven kunnen we iets leren.

Als er diep in ons een sterk licht van bewustzijn is, kunnen de stralen daarvan elk deel van ons lichaam bereiken, elke cel ervan.
En dat gebeurt alleen, als er een centraal bewustzijn in je ontstaat dat als maar groeiende is. Want door de sterke straling doordringt je bewustzijn elke lichaamscel; er is kracht genoeg om de stralen ver weg te sturen.

Zo kunnen wij dus een innerlijke zon hebben, die op dezelfde wijze werkt als de zon buiten ons.
Diep in ons wezen verspreidt ze haar straling naar ieder klein onderdeeltje van ons.

Als na de nacht de zon opgaat, komt op aarde plotseling alles tot leven.
De enigszins doodse nacht verdwijnt; alles lijkt herboren te worden: de vogels beginnen te kwetteren en rond te fladderen.
De bloemen gaan open en vertonen hun bloei; alles wordt weer levend. Alleen de aanraking van de zon, de warmte ervan is hiervoor genoeg.

Als wij een centraal bewustzijn hebben, gaat dat doordringen in elke porie van ons, in alle hoekjes en gaatjes die er in ons te vinden zijn.

We hebben oneindig veel cellen in ons lichaam, een onvoorstelbaar aantal van zestig triljoen cellen. Een mens is als het ware een hele grote stad, een natie. En zoals het nu met ons gesteld is, zijn bijna al die cellen onbewust. Ons bewustzijn heeft deze cellen nooit bereikt. Maar als je groeit in bewustzijn, kan elke cel doordrongen worden.
Dan werkt ons centrale bewustzijn dus als een innerlijke zon.

Het is een mogelijkheid, het is geen zekerheid; we moeten er wel iets voor doen. We moeten gaan groeien in bewustzijn en hiermee oneindig doorgaan.
En het prachtige is, dat als er bewustzijn in je cellen komt, deze een heel andere kwaliteit krijgen. Ze worden levend!

Als de zon opkomt, zie je dat een eerst gesloten rozenknop open gaat….wat een verschil: de bijna levenloze dichte knop en de open bloem die in haar volle pracht staat te bloeien. Vogels zaten ineengedoken, slapend, bijna halfdood op een tak. De vogel die je nu ziet rondvliegen is alleen door de aanraking van de zon gewoon een heel ander wezen.
In de nacht was alles doodstil en nu is er sprake van een soort van aubade, van een levendig concert in de morgen.

Datzelfde is gebeurd met het lichaam van een boeddha, het wordt daarom buddhakaya genoemd.
In Buddhakaya, het lichaam van de buddha, is elke cel levend; het centrale bewustzijn raakt elke cel.
Het is een heel ander lichaam dan wat wij nu hebben.
Maar aangezien wij allemaal boeddha’s in de knop zijn, zoals Osho ons dagelijks voorhoudt, kan ook ons lichaam ook zo worden.
Elke cel ervan kan door ons centrale bewustzijn verlicht worden.Osho, The Ultimate Alchemy II

Het eerste wat hiervoor gebeuren moet, is meditatie en doorgaande meditatie: dat houdt nooit op.

Aan awareness zit geen grens, dus ook niet aan de manier om tot steeds grotere awareness te komen..

Verder is bodywork heel behulpzaam bij het je bewust worden van zogenaamde duistere delen van ons lichaam, waar nog nooit een lichtstraal van bewustzijn heeft kunnen binnendringen.
Niet voor niets is Rebalancing in de jaren van 1980 rond Osho ontstaan. Deze vorm van bodywork laat je in de eerste plaats bewust worden van wat er nu in je lichaam is.
Misschien zit er pijn, misschien zit er iets op slot; mogelijk ben je zover om die verschijnselen met behulp van een bodyworker te laten gaan. En dan kan daar dus een lichtstraal vanuit je centrale bewustzijn binnen komen.

Het is daarom niet zo vreemd, dat je je lichter voelt na sessies, levendiger en ook ruimer; je ervaart tintelingen op plaatsen waar het eerst doods en koud en bijna verschrompeld aanvoelde. Je centrale bewustzijn kan daar nu gemakkelijker komen. Door dit boek heb ik weer iets geleerd, wat ik eerst alleen spontaan-weg aanvoelde. Dat geeft me niet alleen een kick, ik word ook gesterkt in mijn overtuiging, dat bodywork als rebalancing enorm heilzaam is.

Het geeft niet alleen een prettig en voedend gevoel aan je lichaam; het zorgt ook, dat je boeddha zich meer kan realiseren. De aandacht voor rebalancing bodywork is groeiende; mensen zien in, dat het veel fundamenteler werkt dan louter massage en dat is alleen maar toe te juichen.

Het leven is er niet om dingen zachtjes met olie weg te wrijven.
Het is er om je bewust te worden, waar je levensstroom belemmerd wordt en de innerlijke zon steeds meer plekken met haar straling te laten bereiken. Iemand vroeg aan Mulla Nasroeddin om hem geld te lenen.
Moella zei: “Dit is de eerste keer dat je me dit vraagt. Dus, ik zal het je geven.” Osho, The Ultimate Alchemy II

Het was een klein bedrag en hij gaf het de man, maar dacht ondertussen; “Dat geld zie ik nooit meer terug.” Maar dat bleek niet het geval te zijn. Na een week bracht de man het geld bij hem. En het verbaasde Moella dus zeer.Osho, The Ultimate Alchemy II

Echter, na een dag of tien kwam de man weer bij Moella on hem wat geld te vragen.

Moella zei: “Je denkt toch zeker niet dat je me weer kunt bedriegen, net zoals de vorige keer.”
De man zei: “Wat zeg je daar? Ik heb je het geld keurig terug gegeven.”

Moella zei: “Maar je leidde me om de tuin. Ik dacht echt, dat je het niet terug zou geven.
Daar was ik absoluut van overtuigd. En toen misleidde je mij door het wel terug te geven.
Welnu, ik laat me niet nog eens door jou op een dwaalspoor brengen. Ik geef je geen geld meer.”
Je kunt je innerlijke zon sterker maken, zodat de stralen je hele wezen gaan bereiken door dit prachtige herdrukte Osho boek.

To be established in the sun of awareness, is the only lamp.Osho, The Ultimate Alchemy II