Joy


The Happiness that comes from Within

Osho examines the nature of joy from a radically different perspective. With an artful mix of compassion and humor, Osho shows us that joy is the essence of life, that even unhappiness has its root in joy. Osho encourages us to accept joy by being grateful to be alive and for the challenges and opportunities in life, by finding the good in all that we have – rather than setting conditions or demands for happiness. By embracing joy, one comes closer to a true, peaceful, and balanced state. Joy: The Happiness that Comes from Within now includes an original talk by Osho on DVD. This visual component enables the reader to experience the direct wisdom and humor of Osho straight from the source.

NEDERLANDSE BESCHRIJVING

Het Boek Joy maakt deel uit van de serie Insights for a New Way of Living en er is een Dvd met Osho lezing bijgesloten.
Vreugde oftewel Joy heeft niets met de buitenkant te maken. Het heeft niets met de ander te maken. Het is een innerlijk gebeuren. 
Maar een ding is zeker: als je bij het zoeken naar plezier blijft steken, kun je nooit echt lief hebben. Want bij dit soort van genoegen gebruik je de ander voor je eigen plezier. Dus, je gebruikt de ander als middel voor je eigen doel.
Joy is gekte. En alleen voor gekke mensen is Joy beschikbaar. De gewone gezonde mens is zo verstandig, zo slim en berekenend, voor hem is Joy onbereikbaar, want je kunt haar niet even regelen.

Het boek Joy is verkrijgbaar in de Boekhandel.

Review van het boek Joy

Wat een geweldige meerwaarde geeft het toch als er een Dvd bij een boek zit. Het heeft Alles! Je leest niet alleen woorden, maar krijgt erbij wat het is om live door Osho geraakt te worden. De eerste vraag op de Dvd, die extra is wat inhoud betreft, brengt lachsalvo’s teweeg.

Er wordt aan Osho gevraagd om uit te leggen wat Bliss is. Hij antwoordt, dat hij al 33 jaar ‘blissed out’ is, even lang als het totale leven van Jezus was.
“Bliss heeft geen tegengestelde zoals vreugde of plezier wel hebben.” wordt ook als verrassend inzicht door hem gepresenteerd en uitgewerkt.

En er staat ook een stukje persconferentie op de Dvd, waarin de directe benadering die tegelijkertijd heel liefdevol is, opvalt.

“Joy , Joy, Joy…..Joy my life, Joy Joy Joy, …….Joy my heart”……..dat zongen we met Miten en the Ah This band mee.

Is het dan zo bijzonder: vreugde in je leven, vreugde in je hart? Ja, want weinigen kennen dit echt. Joy, Vreugde, is de spirituele dimensie van plezier.Vreugde is heel anders dan plezier en geluk. Vreugde oftewel Joy heeft niets met de buitenkant te maken. Het heeft niets met de ander te maken. Het is een innerlijk gebeuren.
Plezier is het eerste wat zich aan ons voordoet. De hele wereld is uit op het najagen van pleziertjes en beconcurreert elkaar daar heftig bij. Iedereen zoekt dezelfde soort van bevrediging en verspilt daar ontzettend veel tijd mee.

Maar een ding is zeker: als je bij het zoeken naar plezier blijft steken, kun je nooit echt

Joy

lief hebben. Want bij dit soort van genoegen gebruik je de ander voor je eigen plezier. Dus, je gebruikt de ander als middel voor je eigen doel.
En, aldus Osho in het boek Joy, dit is volkomen immoreel, want ieder mens is een doel op zichzelf en niet een middel voor iemand anders zijn of haar lol. Plezier is een fysieke aan gelegenheid.
Na het fysieke is het psychologische aan de beurt en dan hebben we het over geluk oftewel happiness.

Geluk is een beetje beter, iets meer verfijnd, het staat op een wat hoger niveau. Toch verschilt geluk uiteindelijk niet veel van plezier.
Plezier zit wat lager en is wat meer dierlijk. Geluk is wat meer gecultiveerd, een beetje meer menselijk. Je bent meer bezig met psychische ervaringen. Maar ook bij geluk gaat het om hetzelfde soort spel, dat zich inde wereld van de mind bevindt.

En dan zijn we aangeland bij vreugde (Joy) en hebben we het over het spirituele. Hierbij gaat het om iets totaal anders dan bij plezier of geluk. Vreugde is niet afhankelijk van uiterlijke omstandigheden; vreugde is van jou zelf. Het is een toestand van vrede, van stilte – het is een meditatief gebeuren.

En verder dan Joy gaat er maar een staat van zijn; dat is Bliss. Bij Bliss is er sprake van absolute totaliteit. Er is geen onderscheid meer tussen fysiologisch, psychologisch of spiritueel. Je hebt de binnenste kern van je wezen bereikt. Er is daar alleen stilte en het ego bestaat niet meer. Boeddha heeft het over Nirvana. Nirvana betekent dat je een oneindige leegte bent, net als de lucht. En als je die oneindigheid bent, raak je vol met sterren en er begint een nieuw leven. Je hebt opnieuw geboren.

In Bliss of Nirvana besta je niet meer, in vreugde besta je nog een beetje.
Voorlopig is het daarom waarschijnlijk wel genoeg om Joy in ons leven te realiseren. Je hebt je handen er aan vol, hoewel het er uiteindelijk eerder gaat om leeg te worden.

Hierbij is het goed te denken aan de geschiedenis van Alexander de Grote en Diogenes. Alexander was niet bereid zich aan de leegte over te geven en op die manier tot de Joy, die hij bij Diogenes zag, te komen. Toch wist Alexander dat hij met lege handen de wereld zou verlaten. En dat was een leegte die geen Joy geeft.
In dit boek staan weer de bekende grijze kaders: korte zinsneden die je heel erg raken en die je ook bij blijven. Lees deze bijvoorbeeld eens met een open hart.

Joy is gekte. En alleen voor gekke mensen is Joy beschikbaar. De gewone gezonde mens is zo verstandig, zo slim en berekenend, voor hem is Joy onbereikbaar, want je kunt haar niet even regelen.
Osho zegt: “Als de mensen een beetje meer zouden dansen, wat vaker zouden zingen en een beetje gemakkelijker gek zouden doen, dan zouden er revoluties plaats vinden. Want dan gaat hun energie veel meer stromen en dan zouden hun problemen, de een na de ander gewoon verdwijnen.”
En als je dan danst, doe dat dan zomaar, gewoon om niets.

Osho vertelt over the Spiritual Terrorist, een reportage van het Osho Meditation Resort waarmee hij zelf heel blij is, over het blij zijn om niets, vreugde hebben zonder reden. En dan noemt hij het kindje dat in die video te zien is, dat bezig is met ‘rocking forwards and backwards for no reason at all.’ En terwijl hij hierover spreekt in een van zijn lezingen, verschijnt op zijn gezicht de heerlijke intense glimlach. Iedereen die van die lach houdt, weet, dat deze glimlach niet uit joy komt bij Osho, maar vanuit Bliss en waarschijnlijk uit de staat die nog wel ‘far beyond’ Bliss is.
Joy heb ik zelf ervaren als heel gemakkelijk beschikbaar in het Osho Meditation Resort. Alleen al als ik er ’s ochtends naar toe liep en dan bleef het vrijwel constant bij me.

Hier heb je veel meer pieken en dalen. Maar daar, in dat accepterende en opgewekte klimaat, is het een onderstroom waar je eigen Joy wordt opgewekt of zich heel snel mee verbindt. Daar rondlopen was telkens weer Joy op zich.
En door meditatie kun je hier (en overal) natuurlijk zorgen, dat jij open bent en dat je innerlijk het goede klimaat hebt zodat er Joy kan neerdalen.

Meestal moet er voor ons een oorzaak van buiten af zijn die ons gelukkig maakt. En hoe wisselvallig dit geluk is, blijkt uit het onderstaand grapje.

De piloot van een nieuwe straaljager vloog over een gebergte en wees naar de heuvels. Hij zei tegen zijn copiloot: “Zie je die plek? Daar zat ik als jonge jongen altijd in een roeiboot te vissen. Iedere keer als er een vliegtuig over vloog, keek ik op en droomde ervan om piloot te worden. En nu kijk ik naar beneden en droom ik dat ik aan het vissen ben.”

Daarom: haal het boek Joy in huis en dan kan er uiteindelijk een vreugde in je rijzen die niet van buiten af komt en die meer constant is.