Your Answers Questioned


Explorations For Open Minds

Antwoorden op vragen over onszelf kosten meestal veel energie.
Daar zijn we groepen, sessies en meditaties lang mee bezig om er enige duidelijkheid over te krijgen. En opeens valt dan alles op zijn plek.
Your answers questioned
Wat een heerlijk iets is dat, rust van binnen, een opgeruimd gevoel.
Maar die comfortabele positie duurt over het algemeen niet lang.
Voor je het goed en wel beseft, dienen zich nieuwe vragen aan. En vooral, als je met een Meester leeft, is dat het geval. Die gunt je niet zoveel rust. Want er zijn meer lagen stof om van je innerlijke Boeddha te verwijderen. Voordat die naar buiten kan komen, moeten we laag na laag na laag tot hem door dringen.
Het is dan ook geen wonder, dat er nu een boek is verschenen met verzamelde uitspraken van Osho dat heet: Your Answers Questioned. Een Meesterlijke titel is het!

Het boek Your Answers Questioned is zeldzaam geworden, maar mogelijk is het tweedehands te verkrijgen bij de Boekhandel of via internet.

Review van het boek Your Answers Questioned

Het is in onze bureaucratische wereld al moeilijk genoeg om ergens antwoord op te krijgen. Vaak moet je telefonisch langs een hele rij van personen gaan om de gevraagde informatie te bemachtigen.
En antwoorden op vragen over onszelf kosten meestal nog meer energie.
Daar zijn we dan groepen, sessies en meditaties lang mee bezig om er enige duidelijkheid over te krijgen. En opeens valt dan alles op zijn plek.
Wat een heerlijk iets is dat, rust van binnen, een opgeruimd gevoel.

Maar die comfortabele positie duurt over het algemeen niet lang.
Voor je het goed en wel beseft, dienen zich nieuwe vragen aan. En vooral, als je met een Meester leeft, is dat het geval. Die gunt je niet zoveel rust. Want er zijn meer lagen stof om van je innerlijke boeddha te verwijderen. Voordat die naar buiten kan komen, moeten we laag na laag na laag tot hem door dringen.

Het is dan ook geen wonder, dat er nu een boek is verschenen met verzamelde uitspraken van Osho dat heet: Your Answers Questioned. Een Meesterlijke titel is het!
Want als er een Meester is die je onmiddelijk weer uit allerlei zekerheden losrukt, is het Osho natuurlijk. Lees maar.
De volgende bewering van Osho zul je vast wel eens tegen gekomen zijn.

Your Answers Questioned

“Existence is not a problem to be solved, it is a mystery to be lived.”

Het is een uitspraak die nogal eens wordt geciteerd.
Maar in dit boek wordt deze verder uitgewerkt. Eerst volgt de zin: “And you should perfectly be aware what the difference is between a mystery and a problem.”

Daarna wordt het verschil tussen probleem en mysterie heel duidelijk en ook heel beeldend uitgelegd.
Het komt voor je tot leven.
En dan gaat er toch weer een nieuwe deur voor je open.

Dit boek is heel speciaal van opzet.
Het begint met een inleidend verhaal, waarin een jong meisje vol verwondering kreten slaakt bij een in bloei staande struik in de tuin.
De vorige dag was het nog een tamelijk kale struik geweest, met hier en daar gesloten bloemknoppen.Your answers questioned
En in een nacht waren die allemaal uitgekomen. Het meisje begint enthousiast om haar moeder te roepen, zo verrast is zij. Moeder komt aangelopen. Maar zij neemt dan alle verwondering en verrukking weg door koel en zakelijk de naam van de desbetreffende bloemen te noemen.

En ja, dat is de taak van de moeder, om een jong kind de namen van bloemen te leren.
Maar kijk eens wat ze tegelijkertijd aan het vernietigen is door zo plichtsgetrouw te zijn.
Het meisje zal de eerste tijd zo’n zelfde ervaring mogelijk alleen nog maar benoemen, zonder onder de indruk te zijn van de pracht die de aanblik van de bloeiende struik geeft.
De kinderlijke onschuld en verwondering loopt hiermee een deuk op.

Dan is het boek opgedeeld in een aantal hoofdstukken, zoals:
‘Are you Ready?’, ‘Breaking out of the Box’, ‘Whole Hearted’ en ‘Truth or Consequences’?
Mind Games; Immediate and Ultimate en dan nog een aantal hoofdstukken en tenslotte: In Wonder en The End of the Road.
En bij deze thema’s worden dus bijbehorende uitspraken weergegeven. Zo ga je al lezende op spirituele zoektocht. En je komt steeds meer uit je oude mind te voorschijn en laat die, stukje voor stukje, achter je.
Als je aan het einde bent gekomen, blijkt dat dus weer het begin van een nieuwe reis te zijn. Maar inmiddels is er wel weer een schil afgepeld.”Nieuwsgierigheid”, zegt Osho bijvoorbeeld,
“is goed. Maar het moet niet bij nieuwsgierigheid blijven; er moet meer passie in het spel zijn, want dan krijg je pas het ware zoeken. Anders blijf je oppervlakkig bezig, je laat je in je nieuwsgierigheid leiden van de ene ervaring naar de andere, zonder vanuit een ankerpunt een diepgaande zoektocht te beginnen.”

“Denk niet aan de gevolgen, want dan ben je laf bezig”, zegt Osho.
Kijk eens naar de schilderijen van Vincent van Gogh.
Hij schilderde zijn bomen zo groot, dat ze verder dan de sterren reikten.
Hij werd voor gek verklaard, want bomen kunnen de sterren niet eens raken, zo oneindig ver weg zijn deze, vele lichtjaren van ons vandaan.

Om zulk commentaar gaf Vincent van Gogh niets. Hij wilde met zijn schilderingen iets uitdrukken, waar maar weinigen weet van hebben.
Je kunt in dit boek lezen hoe hij de critici van repliek diende.
En dan even lachen tussendoor, als je leest wat Osho zegt in het hoofdstuk The Morning After.
“Er bestaan klassieke verhalen over kikkers die mooie prinsen worden. Mijn ervaring is precies tegenover gesteld: Je neemt een prachtige prins mee naar huis om de nacht mee door te brengen en ’s morgens vroeg tref je een kikker aan.”
Het volgende fragment sluit nauw aan bij de titel van het boek.

“Iedere dag kent zijn eigen problemen, zijn eigen uitdagingen en ieder moment heeft zijn
eigen vragen. Maar als je pasklare antwoorden in je hoofd hebt, kun je niet eens naar de vraag luisteren. Je zit dan zo vol zijn van je antwoord, dat je niet in staat bent om te luisteren. Je staat er niet voor open.”
En omdat dit vaak het geval is bij ons, zijn we toe aan een boek als dit: Your Answers Questioned. Maak jezelf weer open door de rijke uitdaging van Osho’s uitspraken.
Durf vraagtekens bij je antwoorden te zetten.