Osho Zen Tarot Handboek


In het Osho Zen Tarot Handboek worden de kaarten stuk voor stuk meer uitgediept en van een nog grondiger uitleg voorzien. De specifieke Zen visie die Osho hanteert, klinkt door in de beschrijving van de kaarten, want Osho Zen Tarot Handboeker liggen fragmenten uit zijn Zen lezingen aan ten grondslag.
De eigentijdse Zen Meester Osho openbaart ons de onvergankelijke waarheid van de unieke levensstroming Zen.

Het Osho Zen Tarot Handboek is verkrijgbaar bij de Boekhandel.

Review van het Osho Zen Tarot Handboek

Alvorens het Handboek te bespreken is het goed om eerst op Osho Zen Tarot kaarten in te gaan.

De Osho Zen Tarotkaarten

Wie eenmaal met de Osho Zen tarotkaarten in aanraking gekomen is, merkt hoe positief verslavend dit Tarot deck is. De spiegel van de Hier en Nu situatie die de kaarten bieden, geeft je dieper inzicht in je leven.

Je wordt bewuster en gaat daardoor lichter leven en er ontstaat speelsheid. De e mail cursus Osho Zen tarot, die al jaren loopt, heeft mensen in het hele land meer vertrouwd gemaakt om met de Zen tarot te werken.

Ze leggen patronen voor zichzelf of voor vrienden.
Ook gebruiken mensen de Osho Zen tarot kaarten in hun praktijk, bijvoorbeeld voorafgaand aan of na afloop van een rebalancing of massage sessie. Bepaalde ervaringen komen hierdoor in een ander licht te staan of Osho Zen Tarot Handboekkrijgen meer verdieping.

Het is een heerlijk instrument, verzucht ik keer op keer, als ik het voor mezelf gebruik en in cursussen of workshops presenteer.Zen gaat over het leven zelf, het pure leven in alle eenvoud dat in feite ongelofelijk rijk is. Alleen je ogen moeten ervoor geopend worden. En daarbij helpt de Osho Zen tarot.
We hebben regelmatig last van een tunnelvisie en we hebben blinde vlekken. De kaarten maken ons hiervan bewust en geven nieuwe keuzemogelijkheden aan.

Maar er is meer te genieten. Alweer de zoveelste druk is uitgekomen van het Osho Zen Tarot handboek. En het is een Bloem van een Boek.

Voorop prijkt in volle glorie de Vrouwkaart uit de Regenboogserie. In volle bloei staat deze volbloed vrouw, zowel in aards als in spiritueel opzicht. Want ook het alledaagse is spiritueel, als je het totaal en met alle intensiteit doet.

En zo wil het Bestaan ons laten leven. We kunnen onze potenties tot volledige bloei laten komen. En als we bloeien, komt het delen vanzelf. In feite is het zo, dat je alleen maar kunt delen als jezelf bent gaan bloeien. Je barst open en de zaadjes verspreiden zich vanzelf.

In het Osho Zen tarot handboek worden de kaarten stuk voor stuk meer uitgediept en van een nog grondiger uitleg voorzien. Osho’s Zen visie klinkt door in de beschrijving van de kaarten, want er liggen fragmenten uit zijn Zen lezingen aan ten grondslag.
De eigentijdse Zen Meester Osho openbaart ons de onvergankelijke waarheid van de unieke levensstroming Zen.
En de manier waarop deze eeuwenoude wijsheid in de uitleg van de Zen tarot kaarten naar voren komt, maakt haar springlevend.We kunnen hiermee uit de voeten in het hier en nu en in ons leven van alledag.

Suggesties voor meditatie

In het Osho Zen Tarot Handboek worden een paar mooie suggesties voor meditatie aangereikt die je op het spoor zetten om op dit terrein creatief te zijn.

De kundalini meditatie die sinds het begin van de jaren ’70 door vele mensen overal op de wereld gedaan wordt, is een van Osho’s krachtige basisinstrumenten voor transformatie.
Op die meditatie kun je altijd terugvallen, als je de klik ermee eenmaal gevonden hebt.

Maar er zijn ook mooie variaties op te maken. Je neemt een van de kaarten uit het Osho Zen tarot deck, bijvoorbeeld de kaart Playfulness/Speelsheid.

En dan laat je de kundalini helemaal verlopen vanuit dit thema. Dat betekent, dat je in de schudfase jezelf heel speels losmaakt. De schudbewegingen gaan niet zwaar en moeizaam, je maakt ze juist zo licht en losjes mogelijk.

En bij de tweede fase, de dansfase, ben je een en al speelsheid in je dans. In het begin dans je speels en al dansende word je totale speelsheid.

Daarna is er de stiltefase van zitten op intense muziekklanken en de lig-fase in totale stilte.
Wellicht kan daar ook het een en ander bovenkomen dat voor speelsheid staat of dat het resultaat is van de speelse fasen daarvoor. Maar je gaat dit niet invullen. Je laat gevoelens en gedachten komen en gaan. Je interpreteert niet, je neemt alleen maar waar:dat is de echte meditatie.

Naast speelsheid biedt het Osho Zen tarot deck meer themata die in een basismeditatie uitgediept kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan: dwaas zijn, alleen zijn, tot bloei komen, delen en nog zoveel meer. Naar hartenlust kun je ermee experimenteren.

Link Van de Osho Zen Tarot met andere Tarot decks

Er is in het Osho Zen Tarot handboek ook een link te vinden naar andere, meer klassieke, Tarot decks. Achterin staat een tabel, waarin voor alle kaarten de parallellen met de kaarten uit de andere decks worden weergegeven.

Zo is bijvoorbeeld kaart XI uit de Grote Arcana in de Osho Zen tarot Breakthrough/Doorbraak. Dezelfde kaart heeft in het Rider-Waite tarotdeck de benaming Gerechtigheid. En in het tarotdeck van Crowley wordt deze kaart Lust genoemd.

Er zijn overeenkomsten tussen de Osho Zen tarot en de andere tarotdecks en er zijn verschillen.

Wat mij telkens weer raakt, is de puurheid die de Osho Zen tarot biedt en de onvoorwaardelijke positiviteit ervan. Steeds weer worden er handreikingen geboden om door een situatie heen te kijken en geheel onder ogen te zien hoe je hier en nu in je leven staat.

Er zijn altijd keuzemogelijkheden en soms kan dat zijn: aftstand doen van je illusie, verder komen dan je illusie. (Grote Arcana kaart XX)

Dat kan pijnlijk zijn. Maar als je dit aandurft, kun je daarna de vreugde van in de realiteit te leven ervaren.Dat is echt en geeft je ware voeding

Zo heeft iedere kaart in de Osho Zen tarot iets speciaals.

Susan Gorel, uitgeefster en hoofdredactrice van Tarot Magazine, schrijft voorin het Osho Zen tarot handboek het volgende: ‘De symboliek op de kaart hoeft niet bestudeerd en ontleed te worden; tijdens mijn workshops blijkt men exact de bedoeling van de kaart aan te voelen en te kunnen plaatsen. Daarbij vind ik de kaarten erg geschikt voor meditatie. Bekijk ze maar eens goed!’

Als je eenmaal door de Osho Zen tarot kaarten gegrepen bent, wil je vanzelf verdieping. En die vind je in het Osho Zen tarot handboek. Deze tweede druk is in stralend uiterlijk en handzaam formaat uitgebracht. En het is ook heel betaalbaar.
Het Osho Zen Tarot Handboek is een Bloem van een Boek.Er zijn verschillende mogelijkheden om je het werken met de Zen tarot eigen te maken. Regelmatig worden er cursussen en workshops gegeven.