Het Boek van Zijn


Het Boek van zijnHet Boek van Zijn gaat over het vinden van geluk. We willen ons gelukkig voelen. Daarnaar zijn we al vele levens op zoek. Waarom ervaren we dat dan soms wel en de andere keer niet? Osho geeft de volgende uiteenzetting: “Geluk is de functie van je bewustzijn als het wakker is. Niet-gelukkig zijn is de functie van je bewustzijn als het slaapt. Als je niet bewust bent, is het of je spiegel doorbuigt onder enorm veel stof, bagage en verleden.”

Geluk is als je de zware last hebt laten vallen en de spiegel weer hebt gevonden. En dan kan de spiegel weer de bomen en de zon en het zand en de zee en de sterren
reflecteren. Als je weer onschuldig geworden bent, als je weer de ogen van een kind hebt – in die helderheid ben je gelukkig.”
Mooi zegt Osho dit, dichterlijk en ook zo beeldend: je ziet het kind lopen, dat in vreugde zand en water ontdekt en er mee speelt. En je ziet het verwonderd naar de hemel kijken, naar de duizenden twinkelende sterren.

Het Boek van Zijn, in geheel vernieuwde versie.
ZEN in actie. Vertaling van de Osho klassieker “This very body the Buddha”
En als ik er nou mee ophoud om te proberen gelukkig te zijn of zo, als ik ophoud te zoeken, als het me niet meer kan schelen waar ik naartoe ga of wat ik zal krijgen, lijkt het wel of ik al aangekomen ben op een vreemde plek: ik ben hier en nu.
Deze volledig bewerkte versie van een klassiek Osho boek over het thema ‘zijn’, biedt een complete routeplanner naar het hier-en-nu.
De unieke wijsheid van zen biedt ons in Het Boek van Zijn inzicht in hoe we met onze relaties omgaan. Want juist in liefde razen de emoties zo vaak van het bovenste uiterste naar een ongenuanceerde negativiteit, en is het oh zo moeilijk in het gulden midden te blijven. Met het inzicht van zen blijven de meer duistere kanten daar waar zij horen: op een afstand en buiten de deur van onze dagelijkse beslissingen.
Door antwoord te geven op levensvragen zoals ‘wat is liefde,’ ‘hoe kan ik gelukkig worden,’ en ook ‘wat is bewustzijn,’ gaat Osho uitvoerig in op problemen die het zo moeilijk maken ‘gewoon hier te zijn.’ Maar zijn visie reikt nog voorbij de horizon van deze regelmatig terugkerende wezenlijke vragen, en geeft een dieper inzicht in het leven met onszelf en onze relaties: dat we onszelf kunnen vertrouwen en levendige relaties kunnen aangaan, en zo ons uiteindelijke potentieel kunnen leven.
Op weg naar een vervuld leven weten wij graag wat in onze mogelijkheden ligt, wat ons potentieel is – wie we werkelijk zijn. Volwassenheid is de sleutel, individualiteit is de eerste stap, en dan komt de erkenning dat het hier-en-nu op deze aarde het lotusparadijs is.
“Wat zen zo uitzonderlijk maakt is die ontnuchterende kijk op de dingen, waardoor alledaagse dingen er plotseling heel anders uitzien. En dat alles zonder een geweldige spiritualiteit of bijzondere heiligheid, het is de gewone weg van moeiteloze moeite – bewust, direct en spontaan.” Osho

Het boek is verkrijgbaar bij de Boekhandel.