The Chakra Book


Energy and Healing Power of the Subtle Body

‘The Chakra Book’ is en echte aanwinst, want de Nederlandse versie van ’t Chakra boek is al lange tijd

The Chakra Book

uitverkocht. Nu is voor ’t eerst deze Engelse uitgave verschenen.
Osho geeft een overzicht van de Oosterse wetenschap achter de energiecentra in het menselijk lichaam die ook bekend staan onder de naam ‘chakras’. Het is een wetenschap die als basis de traditionele Chinese geneeskunde, de Indiase Ayurveda en de praktijk van de Kundalini yoga heeft, tezamen met andere disciplines die de diepe connectie tussen lichaam en geest onderkennen.
Osho laat ook zien hoe deze zelfde principes van toepassing zijn op de menselijke psychologische groei en rijping en op de bewustzijnsontwikkeling.

The Chakra Book is verkrijgbaar bij de Boekhandel of via internet.

Impressie van the Chakra Book

“The first chakra, the first dynamic center, is sex. It joins you with nature, it joins you with the past, it joins you with the future. You were born out of two persons’ sexual play. Your parents’ sexual play became the cause of your birth.” – Osho

Ga van het hoofd naar het hart

“Voelen is het echte leven. Denken is onecht, omdat het altijd denken óver betekent, het is nooit de zaak zelf. Het is niet het nadenken over de wijn wat je dronken maakt, het is de wijn. Je kunt over wijn blijven nadenken, maar door alleen maar na te denken over wijn, raak je nooit dronken. Wijn moet je drinken, en het drinken gebeurt door voelen.
Denken is een pseudo-activiteit, een surrogaatactiviteit. Het geeft je een vals gevoel dat er iets gebeurt, maar er gebeurt niets. Dus wissel van denken naar voelen, en de beste manier om dat te doen is om te beginnen te ademen vanuit je hart.
Adem overdag, zo vaak als je eraan denkt, met diepe teugen in. Voel hoe die precies het midden van de borst raakt. Voel dat het is alsof het hele bestaan zich in je uitstort, op de plaats van je hartcentrum. Het verschilt per persoon; gewoonlijk neigt het naar de rechterkant. Het heeft niets uitstaande met het fysieke hart. Het is heel iets anders, het hoort bij het etherische lichaam.
Haal diep adem, en doe dat steeds minstens vijf maal met diepe teugen. Haal de lucht in en vul het hart. Voel het precies in het midden, dat het bestaan zich door het hart in je uitstort. Vitaliteit, leven, het goddelijke, natuur – alles stort zich in je uit.
Adem dan eveneens vanuit het hart diep uit, en voel dat je alles wat je gegeven is, weer terugstort in het goddelijke, in het bestaan. Doe het overdag vele malen, maar als je het doet, doe dan vijf ademhalingen ineens. Dat helpt je om van het hoofd naar het hart te schakelen.

Je wordt meer en meer gevoelig; meer en meer word je vele dingen gewaar, waarvan je je niet bewust bent geweest. Je gaat meer ruiken, meer proeven, je tastzin verbetert. Je gaat meer zien en horen; alles wordt intens.
Ga dus van het hoofd naar het hart, en al je zintuigen worden plotseling helder. Je gaat het leven werkelijk in je voelen pulseren, gereed om op te springen en te stromen.”
“Het derde belangrijke chakra is het hartchakra. Je kunt het ook het liefdeschakra noemen, want het belangrijkste dat een man of een vrouw kan overkomen tussen geboorte en dood, is liefde. En liefde heeft vele uitingen: meditatie is één van de verschijningsvormen van liefde, en gebed is één van de verschijningsvormen van liefde.”

IMPRESSION English

In this volume, Osho gives an overview of the Eastern science behind the energy centers in the human body that are sometimes known as chakras. It is a science that underlies traditional Chinese medicine, Indian Ayurveda, and the practice of kundalini yoga, among other disciplines that recognise the deep connection between mind and body. Osho also shows how these same principles apply to human psychological growth and maturation and the evolution of consciousness.
This book is practical, and truthful… giving different points of view and leaving it up to the reader to explore and discover for him/herself. I especially love how Osho explains different traditions and gives an open feeling about all, not making anything “right” or “wrong”. His down to earth way of speaking takes the mental confusion away and leaves the reader understanding without becoming fixed or ridgid in ideas about the chakras. Beyond the information about chakras presented in the book, the emphasis is on awareness becoming bigger, which I feel was the whole point of exploration and discovery of chakras originally. Osho takes us back to the original purpose for the formation of the “map” of chakras.