Spiritualiteit van de Moderne mens

Waar is de spiritualiteit

Spiritualiteit is zoek, voor de eerste keer in de geschiedenis

Waar is de ‘Spiritualiteit van de Moderne mens’?
Het lijkt of er niets anders bestaat voor de moderne mens dan hij/zijzelf, zijn belangen, zijn hypotheek en zijn directe omgeving.

Osho geeft hier een duidelijke analyse van, in het onlangs in herdruk verschenen boek First in the Morning. Het maakt deel uit van een duo met dagelijkse verheffingen van het leven. Het andere deel van hetSpiritualiteit van de Moderne Mens duo is: Last in the Evening, met meditatieve fragmenten voor het besluit van de dag.

Osho geeft aan dat ieder tijdperk een nieuw soort spiritualiteit vereist, omdat iedere eeuw anders is dan de andere. In deze tijd is er een ‘Spiritualiteit van de Moderne mens’ nodig.  Een boodschapper is degene die de eeuwige waarheid voor de huidige mens vertaalt. Daarmee worden de vorige vertalingen steeds minder belangrijk.

Hoe de ‘Spiritualiteit van de Moderne mens’ aan te wakkeren?

Osho: “De huidige moderne mens is de eerste in de hele geschiedenis die geen enkel idee van het spirituele Spiritualiteit van de Moderne mensheeft, terwijl je in een wereldse omgeving leeft. Hij is geïnteresseerd in geld, in macht en in prestige.  En hij denkt dat dat alles is. Het is zo’n dom denkbeeld.
Zijn leven is vol van kleine dingen, heel klein. Hij heeft geen idee van iets dat groter is dan hemzelf. Hij heeft het goddelijke ontkend, hij heeft gezegd dat God dood is.
Hij heeft het leven in dit leven ontkend, hij heeft het innerlijk leven ontkend. Hij gelooft alleen in het ontkennen van het centrum; daarom zien we overal verveling. Het is een natuurlijk verschijnsel, want als je niet met iets in relatie bent dat grootser is dan jij, zal je leven saai worden, vervelend. Het leven wordt alleen een dans als het een avontSpiritualiteit van de Moderne mensuur is. En het kan alleen een avontuur zijn als er iets te bereiken is dat hoger is dan jij.
Het spirituele betekent dat het leven niet ophoudt bij ons, dat wij alleen een tussenstation zijn, dat alles nog niet voorbij is, dat er er nog veel gaat gebeuren. Het zaad moet gaan ontkiemen, de kiem moet een boom worden, die boom moet wachten tot het lente wordt en de boom moet exploderen in duizenden bloemen en zijn ziel over de kosmos verspreiden.
Alleen dan zal er vervulling zijn. En het spirituele is niet ver weg; we moeten alleen beginnen om op onderzoek uit te gaan. In het begin tasten we natuurlijk in het duister, maar al snel vallen er dingen op hun plek, spoedig krijgen we glimpen van het spirituele, nooit tevoren gehoorde muziek bereikt onze harten; die raakt ons wezen; zij geeft een nieuwe kleur, een nieuwe vreugde en een niet leven.”Deze boeken met hints voor Spiritualiteit van de Moderne mens zijn verkrijgbaar bij de Boekhandel of via internet. Er zijn nog meer artikelen te lezen in het Blog Osho boeken.