The Beloved I en II


 

Osho introduces the wild, dancing, sane–crazy world of the Bauls, the mystics of Bengal. With understanding, love, humor and a touching clarity, he guides us through the songs of the Baul mystics, explaining their view of sex, their concept of the body as a temple, and their secret of surrender to the existential beloved.

Ten talks based on the natural, magical wisdom inherent in the songs of the Bauls of Bengal, those “delicious madmen, mystics, fools and poets.” Osho also responds to seekers’ questions, and no matter what the question may be, the answers he gives always convey the trust, oneness and love experienced by the Bauls.

On the Baul Mystics

 

The Beloved I en II handelen over de Bauls en de Bauls zijn de zogenaamde wilde mystici; het zijn zangers en dansers.
De visie van de Bauls gaat verder dan Tantra en verder dan Zen. De Bauls realiseren echt datgene waar Osho vaak over spreekt: in de wereld zijn, maar niet van de wereld zijn.
Het verschil tussen de stromingen komt in het volgende tot uiting.
De Eerste heel belangrijke stelling van de Bauls is, dat je de dingen leert kennen door ze te doen en door ze te zijn.

Deze Boeken The Beloved I en II zijn zeldzaam, mogelijk tweedehands te verkrijgen via de Boekhandel en als audiobook.

REAL GRATITUDE

“When real gratitude arises, then you see what a tremendous difference there is. The gratitude that was taught was just a concept, a dead ritual. You were following it like a mechanism. When the real gratitude upsurges in your being, you feel for the first time what prayer is, what love is” 

Content of the Beloved

Ten talks based on the natural, magical wisdom inherent in the songs of the Bauls of Bengal, those “delicious madmen, mystics, fools and poets.” Osho also responds to seekers’ questions, and no matter what the question may be, the answers he gives always convey the trust, oneness and love experienced by the Bauls.
Osho says of the Bauls: “Theirs is the path of the dancer, the singer, and the aesthetic man.” The essence of their religion is revealed in their song, “
Only the connoisseur of the flavors of love can comprehend the language of a lover’s heart.” These talks will introduce you to the Baul’s vision of “the essential man” the god who lives within us all, and to Osho’s vision of the body and human consciousness.The Beloved I en II

Chapters in the Beloved

1 The Roots and the Flowers Are One
2 When Doubt Is Not, Trust Is
3 Close Your Eyes and Try to Catch Him
4 Remember to Stop in the Middle
5 Join the Carnival of Love
6 Now Is Not Part of Time
7 They Kill Lust with Lust
8 I’m Just Being to You
9 Be the Formless in You
10 Love Is Death

Review The Beloved I en II

Over deel 1 van The Beloved I en II

Dit opnieuw gedrukte boek kreeg ik van, ja, het is toepasselijk….van BELOVED vrienden.
En dat is bijzonder. Want ik koop altijd al mijn boeken. Nog voordat iemand me een nieuw gepubliceerd boek heeft kunnen geven, heb ik het al gekocht.
Ik leef namelijk als volgt, om met Osho te spreken : I always go for the new. (Ik ga altijd voor dat wat nieuw is).
En dat doe ik niet, omdat ik de Meester blindelings wil navolgen. Maar, omdat ik me er prettig bij voel om zo te leven.
De nieuwe uitgave van een boek geeft mij de kans om iets in mezelf te vernieuwen. En met het ‘oude’ exemplaar dat ik al had, de vorige druk, kan ik altijd wel weer iemand anders gelukkig maken.
Dit boek las ik toen ik met vakantie in Portugal was, waar ik weinig mensen kende, maar waar ik mijn vakantie vreugdevol vierde, al mediterende. Ik zat op het strand en las in dit boek. Portugezen die ik niet kende zaten dicht om me heen. En ik voelde hun acceptatie, hun liefde zelfs….We wisselden blikken, we lachten met elkaar om komische situaties op het strand. En dan las ik weer verder in the Beloved.

Bij de receptie van mijn appartement had ik echte connectie. Ik had veel gesprekjes en liet uiteindelijk dit boek achter bij Celia, een Portugese psychologiestudente die interesse heeft in spiritualiteit en die als receptioniste werkt om haar studie te kunnen betalen. Wat een geschenk om zo dit boek te kunnen delen!
Nu ga ik over tot de inhoud van het boek.

The Beloved I en II: De Bauls

The Beloved handelt over de Bauls en de Bauls zijn de zogenaamde wilde mystici; het zijn zangers en dansers.
De visie van de Bauls gaat verder dan Tantra en ook verder dan Zen, geeft Osho aan. De Bauls realiseren echt datgene waar Osho vaak over spreekt: in de wereld zijn, maar niet van de wereld zijn.
Het verschil tussen de stromingen komt op het volgende neer.
Tantra is tamelijk technisch, het woord ’tantra’ op zich betekent: techniek. Al met al is Tantra een beetje hard, meer wetenschappelijk. De Bauls zijn meer dichterlijk en zachter.
Tantra gebruikt seks om er boven uit te stijgen, maar zij gebruikt seks. Seks wordt zo een middel. De Bauls zeggen: dat is niet erg respectvol. Energie kun je niet als middel gebruiken. Dus de Bauls gebruiken seks niet als een middel, ze verheugen zich erin, ze genieten ervan.
Ze maken er geen techniek van. Ze hebben een liefdevolle houding ten opzichte van seks. En door er van te houden, geschiedt de transformatie vanzelf.

Wat de Bauls bezielt

DE EERSTE HEEL BELANGRIJKE STELLING van de Bauls is, dat je de dingen leert kennen door ze te doen en The Beloved I en IIdoor ze te zijn.
Bijvoorbeeld: Liefde is geen theorie. Je kunt liefde niet begrijpen door er een intellectuele discussie over te houden . Je kunt de liefde alleen leren kennen door lief te hebben.
De futiele dingen van het leven kun je wel leren kennen zonder er diep in door te dringen, zoals de dogma’s, de credo’s, de filosofie.
Maar al datgene wat ECHT is, zoals liefde, moet geleefd worden en je moet er in doordringen en risico’s nemen. Daarvoor moet je durf hebben en moedig zijn. Want liefhebben is een groot waagstuk, omdat je als je iemand liefhebt, jezelf begint te verliezen. Van iemand houden, is je ego verliezen, iemand liefhebben is iemand macht over jou geven. Iemand liefhebben betekent overgave.
Een Baul voelt zich vervuld op het moment dat hij tot diepe harmonie binnen in zichzelf komt.Daarvoor zijn ook zijn zingen en dansen bedoeld, om met zichzelf in harmonie te vallen.
En dan volgt er heel mooi stukje over dans. Omdat ik zelf een enthousiaste danser ben, geniet ik van deze passage.
Osho zegt: heb je iemand gadegeslagen die aan het dansen is? Wat gebeurt er dan? Dans schijnt een van de meest diepgaande dingen te zijn, waarin men met zichzelf in harmonie valt. Je lichaam, je ziel, je spirit, alle vallen met elkaar in harmonie als je aan het dansen bent. Dansen is een van de meest spirituele dingen die er is. Als je werkelijk danst, kun je niet denken. Als je werkelijk danst, wordt het lichaam zo intens gebruikt dat de hele energie vloeiend wordt. Een danser verliest vorm, starheid. Een danser wordt een beweging, een proces. Een danser is geen afgerond geheel, hij is beweging, hij is energie- hij smelt.
Grote dansers smelten op den duur. Een echte danser verliest zijn ego in de dans. Hij vergeet zichzelf. De danser gaat verloren, alleen de dans blijft. En dan gaat de deur open omdat je een eenheid bent. De ziel, de geest en het lichaam staan niet op zichzelf. Ze vallen met elkaar samen. Ze smelten en dringen in elkaar door.

Dat is wat de Bauls zeggen: als je danst en je dans wordt een wervelwind en je raakt steeds meer verloren in de dans – dan breekt er iets in je – je wordt een eenheid.
Je bent dan in harmonie met het bestaan. En om dat te ervaren hebben de Bauls dus de mooie lichte methode van het dansen.
De Bauls zijn wars van intellectualisme. Ze zeggen: intellectuelen zijn strontvliegen. Ze zullen nooit de weg naar de lotus vinden, dat kan alleen de bij. Want de bij heeft lief.
Omdat de bij van honing houdt, vindt hij zijn weg. We moeten allemaal bijen worden. Want liefde is de weg.
Lees ook in hoofdstuk 2 het boeiende verhaal over een aboriginal gemeenschap van India, in de zeer primitieve delen van Madhya Pradesh, in Bastar. Er zou daar een heel natuurlijke manier van omgaan tussen jongens en meisjes zijn geweest, waardoor deze echt in staat waren om een levenspartner te kiezen.. En dat is totaal anders dan de blinde manier waarop mensen meestal aan elkaar verslingerd raken en daarna niet meer van elkaar loskomen, terwijl er van liefde geen sprake meer is.
Het is prachtig dat deze vorm van samenleven heeft bestaan en triest dat zij door de ‘beschaving’ is weggevaagd.
En bij dat blind in relaties stappen wat zo vaak gebeurt, sluit dan de volgende mop van Osho heel goed aan en die ook is te vinden in The Beloved.
Ik heb Mulla Nasruddin tegen zijn zoon horen zeggen, “Het gaat je geen donder aan en je hoeft niet te gaan zitten vissen, hoe ik je moeder voor het eerst heb ontmoet, maar ik kan je een ding zeggen: het heeft me er absoluut van genezen om nog te fluiten.”
En dan concludeert Osho: Als je leven je kan genezen van dromen en fluiten, dan is dat genoeg, meer dan genoeg, meer dan het leven je kan geven. Het is een grootse realisatie.
Zo is er nog ontzettend veel meer moois te vinden in the Beloved. The Beloved is absoluut een SWINGEND boek!

The Beloved deel I en II

Enkele jaren later is het tweede deel van The Beloved I en II verschenen, in prachtig zacht en fris geel.

Wat zegt Osho over de Bauls: De Baul is een echte realist, hij staat met zijn benen op de grond. Hij is geen idealist en vraagt daarom niet naar een paradijs dat ergens op een andere plek zou moeten zijn.
Nee, de Baul leeft al in het paradijs: hier, nu. Hij/zij is niet meer op zoek. Nee, er is al gevonden wat men zocht.

De Baul zingt en danst en hij heeft plezier om niets.
Een Baul is iemand die in bloei staat.

Hij/zij is een stroom van energie.