Zen it’s History and it’s Teachings


And the Impact on Humanity

Het boek ‘Zen It’s history and It’s teachings’ bevat een prachtig overzicht van wat Zen de mensheid allemaal gebracht heeft. En dan komen we namen tegen als Mahakashyap, Bodhidharma en Rinzai, ieder met zijn eigen unieke inzichten.
ZenOsho geeft aan, dat het begin van Zen niet voor niets bij Mahakashyap gelegd wordt. Hij was degene die een pure response op Boeddha’s verschijnen gaf. Boeddha kwam op een ochtend aan voor de lezing en hij hield, geheel tegen zijn gewoonte, een bloem in zijn hand en verder bleef hij stil.
Na een tijdje werd het publiek onrustig en Boeddha stond daar maar zwijgend met de bloem bij zich.
Maar Mahakashyap kon zich gewoon niet inhouden: hij barstte in een daverende schaterlach uit.
Toen riep Boeddha hem bij zich en sprak tot zijn gehoor: “Wat door middel van woorden gezegd kan worden, heb ik jullie aangereikt. En wat ik niet met woorden kan uitdrukken, geef ik aan Mahakashyap.”

Het boek ‘Zen It’s history and It’s teachings’ is verkrijgbaar bij de Boekhandel.

 

Review van het boek ‘Zen It’s history and It’s teachings’

WAT HOU IK VAN DEZE COMBI….

Het boek bevat een prachtig overzicht van wat Zen de mensheid allemaal gebracht heeft. En dan komen we namen tegen als Mahakashyap, Bodhidharma en Rinzai, ieder met zijn eigen unieke inzichten.
Osho geeft aan, dat het begin van Zen niet voor niets bij Mahakashyap gelegd wordt.Hij was degene die een pure response op Boeddha’s verschijnen gaf. Boeddha kwam op een ochtend aan voor de lezing en hij hield, geheel tegen zijn gewoonte, een bloem in zijn hand en verder bleef hij stil.

Na een tijdje werd het publiek onrustig en Boeddha stond daar maar zwijgend met de bloem bij zich.
Maar Mahakashyap kon zich gewoon niet inhouden: hij barstte in een daverende schaterlach uit.
Toen riep Boeddha hem bij zich en sprak tot zijn gehoor: “Wat door middel van woorden gezegd kan worden, heb ik jullie aangereikt. En wat ik niet met woorden kan uitdrukken, geef ik aan Mahakashyap.”
Wat hier gebeurt, noemen Zenmeesters “transference of the key without scripture.” “het doorgeven van de sleutel zonder woorden.”
Osho noemt dit het belangrijkste wat Boeddha in zijn hele leven gedaan heeft: alleen een boeddha kan zoiets doen.
In het boek legt Osho nader uit wat de specifieke en symbolische betekenis van de bloem in het geheel is: een zeer diepgaande verhandeling.
Zen heeft na dit begin een keur aan Zenmeesters opgeleverd, waardoor uiteindelijk een ongekende piek in het menselijk bewustzijn ontstaan is.
Overigens staan er in dit boek prachtige Zen-foto’s, o.a. geïnspireerd door impressies van het Osho Meditation Resort in Poona.
In het historisch overzicht komt, na Mahakashyap, de Zenmeester Bodhidharma in beeld.
Deze heeft het zaadje dat Boeddha gezaaid heeft naar China gebracht, omdat hij daar een vruchtbare voedingsbodem waarnam.

Osho karakteriseert Bodhidharma als de schreeuw van de leeuw. Om zijn krachtig optreden, ondersteund door zijn tamelijk woeste uitstraling, kon niemand heen, ook de keizer van China niet. De manier waarop Bodhidharma deze keizer benaderde, kent zijn weerga niet: vermakelijk om te lezen.

Verder wordt deze meester Bodhidharma verbonden met het ontdekken van de theeplant. En hij is berucht om zijn uiterst strenge selectie van discipelen, ook weer op geheel unieke wijze toegepast, zoals in het boek Zen its historybeschreven staat.
Dan is Zen inmiddels zover om een verbinding aan te gaan, namelijk met de stroming Tao.
Want, zo betoogt Osho heel duidelijk: Zen gaat verder dan de piek die in India is bereikt (Boeddha) en ook dan de piek in bewustzijn van China (Lao Tzu).
Uit de verbinding van de essentie van beiden vinden we Sosan voortgekomen, ook wel de derde patriarch genoemd.
Over Sosan is niet veel bekend; zijn stilte wordt niet weergegeven in de geschiedkunde. Hij heeft niet veel gesproken, maar wat hij zei was van een heel andere orde: gebaseerd op ervaring, op weten.
Zijn woorden hebben een transformerende werking op je.
Een van zijn uitspraken is: “If you wish to see the truth, then hold no opinion for or against.” En die wordt in het boek door Osho toegelicht.
Van China gaat Zen dan richting Japan, waar deze ultieme ervaring door Rinzai geïntroduceerd werd.
Rinzai staat bekend als de meester met de methode van de schreeuw.
Door middel van een plotselinge intense schreeuw trachtte hij de mensen diep in hun mind te treffen. En door deze schok kwam menigeen tot stilte en was er het begin van meditatie.
Een van de uitspraken van Rinzai is: …“Als je een boeddha tegenkomt, ruim hem uit de weg….” Je kunt pas innerlijk bevrijd worden als er niets meer van buiten speelt, zelfs een boeddha of een meester niet.
De essentie van Zen is, en daarmee onderscheidt deze stroming zich van alle andere bewustzijnsstromingen: je leven mag eenvoudig alles omvatten.

Niets van het leven wordt uitgesloten: de aarde, de hemel, de sterren, de wereld…alles behoort tot het leven.
Het leven is stilzitten en beweging; alleen eindeloos stilzitten brengt je niet tot het licht van de waarheid.
In het boek worden ook voorbeelden van de unieke benadering van het leven die Zen is, gegeven, zoals het boogschieten als methode voor bewustzijn.
Daaraan gekoppeld is het boeiende verhaal van de Duitse professor Herrigel die zich niet voor kon stellen, dat boogschieten een vorm van meditatie kan zijn.
En hij ging naar Japan om het zelf te ervaren. Dit boek is een alternatief geschiedenisboek, namelijk een van de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn.

Er staat nog veel meer in, zoals bijvoorbeeld het verhaal over de tien stieren van Zen,voorzien van de originele schilderingen.
Ik heb in deze review slechts enkele aspecten aangestipt van de schat aan speelse en tegelijkertijd diepgaande wijsheid die het boek bevat.
De bijgesloten Cd bevat een lezing uit de serie Goose is Out.
Er wordt heldere uitleg gegeven over de koan “the goose in the bottle”, een onoplosbaar vraagstuk, waar je alleen door bewustzijnsverandering uitkomt.
Hierdoor proeven we tegelijkertijd ook de bijzondere smaak die het gesproken woord heeft.
Dat maakt deze combi van ZEN, its HISTORY and TEACHINGS and IMPACT on HUMANITY met Cd-audiolezing tot zo’n unieke set.

Twee kelners stonden bij een tafel waar een dronken klant slapend overheen hing.
De ene kelner zei: “Ik heb hem al tweemaal gewekt. Nu ga ik hem voor de derde keer wakker schudden.”
“Waarom smijt je hem er niet uit?” vroeg de andere kelner.
“Ik zal gek zijn.” antwoordde de eerste kelner.
“ Ik heb het juist mooi voor elkaar zo. Iedere keer als ik hem wakker maak, betaalt hij zijn rekening.”
Zen, its History and Teachings and Impact on Humanity,
met Cd-audiolezing the Goose is Out, Osho International Media