Zen the Quantum Leap


From Mind to No Mind

Zen the Quantum Leap

ZEN IS WHAT IT SHOWS

“Zen is not what it says, but what it shows. It is a finger pointing to the moon in absolute silence. All words have to be understood as fingers pointing to the moon. It is not a philosophy, it is an indication. You have to understand these anecdotes with this background in mind.” Osho

“There are things which mind is naturally incapable of understanding. The mind has limitations, but our ego does not want to accept the limitations of the mind.”

Every sense has its own limitation. You cannot see with your ears and you cannot hear with your eyes. In the same way, you can see objects with the mind but you cannot see the beyond, the formless with the mind. To the mind it will look absurd – just as light is absurd to the blind man, to the deaf no music exists in the world. Those who have become too much identified with the mind – and unfortunately all the civilizations and cultures that have existed in the world have enforced and reinforced the mind…”

Zen is ALONE and UNIQUE

Zen is alone and unique. It points beyond the mind. So remember not to try to understand rationally, intelligently. Only in deep meditation and silence will you be able to feel the significance of these small anecdotes. They have something hidden in them, but it is not possible for the mind to figure it out.”Put the mind aside, and suddenly you can see the truth which mind was blocking. As far as Zen is concerned, mind is a block to reality. Except mind, nobody is hindering you declaring your buddhahood this very moment.” Osho

From Mind to No Mind

Zen the Quantum Leap: Het verschil tussen in de mind verkeren en niet meer in de mind zijn is onmetelijk. Daarom geeft Osho aan dat er Quantum Leap ( een reuzensprong) voor nodig is. Het is geen kwestie van kennis of ontwikkeling, het is meer een zaak van ‘afwikkeling’. En de levensstroming Zen kan ons hier enorm bij helpen.
Zen heeft niets met de geleerdheid van doen. Het is eerder zo, dat zij die totaal afwijst.
Zen the Quantum LeapZen richt zich op geheel andere aspecten, zoals bijvoorbeeld: totaal zijn.
We doen veel dingen tegelijk en daarom doen we van alles een beetje. En dat laat ons altijd met een onbehaaglijk gevoel zitten.
Osho zegt dat kernachtig in een smsbericht dat ik vanochtend vanuit Pune ontving: “Do things with a totality of being; or you will always feel guilty that
you have not done the right thing, that you have unnecessarily missed the train.”
Voor de wetenschappelijke mind is het heel moeilijk om totaal te zijn. Men is volledig getraind in het opdelen van de werkelijkheid.
Maar de natuur beantwoordt niet aan al die losse fragmenten. En Zen is geheel overeenkomstig de natuur.
Zen heeft alles te maken met vanuit je intuitie leven.
We denken, dat we intuitie moeten ontwikkelen en vormen. “Intuitie is er gewoon, zij is onze wezen.” geeft Osho aan.
En hij legt verder uit, dat onze mind over de intuitie heen ligt en deze verbergt als een wolkendek. No-mind is puur intuitie en in die staat kunnen we komen door te mediteren.

Het boek Zen the Quantum Leap is verkrijgbaar bij de Boekhandel.

Review van Zen the Quantum Leap

ZEN THE QUANTUM LEAP FROM MIND TO NO-MIND
ZEN DE REUZENSPRONG VAN DE MIND NAAR NO-MIND

Het verschil tussen in de mind verkeren en niet meer in de mind zijn is onmetelijk. Daarom geeft Osho aan dat er Quantum Leap ( een reuzensprong) voor nodig is. Het is geen kwestie van kennis of ontwikkeling, het is meer een zaak van “afwikkeling”.
En de levensstroming Zen kan ons hier enorm bij helpen.
Zen heeft niets met de geleerdheid van doen. Het is eerder zo, dat zij die totaal afwijst.

Er is een speciale No Mind meditatie van zeven dagen voor ontwikkeld, die de impact heeft van een therapie.
Er heeft essentiële verandering, meer jezelf worden, plaats gevonden.
Maar je kunt deze meditatie ook ’s avonds voor het slapengaan op de rand van je bed te doen.
Het is een simpele methode die je altijd ter beschikking hebt.
Osho moedigt ons aan om bij deze meditatie echt lef te hebben.
Probeer gewoon gek te zijn en alles er uit te gooien, het liefst in allerlei talen die je niet kent maar waar je alleen de klanken van kent.
Gedraag je niet als een heer tijdens deze meditatie, want dan haal je er lang niet al het mogelijke uit.
Zorg dat je je zelf grondig reinigt en ga daar de volgende avond mee verder.
Heel mooi als ondersteuning bij dit proces, is de uitgebrachte muziek CD “Zen Mama”. Zij is onder andere Zen The Quantum Leapbedoeld voor aanstaande moeders om zich voor te bereiden op de bevalling.
Maar zijn wij niet allemaal met het geboorteproces bezig door via grotere bewustwording onszelf als nieuwe mens in deze wereld neer te zetten?

Dit geeft een speciaal gevoel van vrede en ondersteuning bij het doorgaande transformatieproces.
Het is ook heel prettige muziek om bij te zitten of te liggen en je erdoor diep in jezelf te laten brengen.

Giovanni vertelt zijn vriend Zabriski, dat hij de test voor het Amerikaanse burgerschap heeft gehaald door alle antwoorden op het elastiek van zijn onderbroek te schrijven.
En daarom leent Zabriski Giovanni’s onderbroek en gaat zo naar het voor de test benodigde interview toe.
De examinatoren stelt Zabriski de eerste vraag: “Hoeveel staten kent Amerika?”
Zabriski doet net alsof hij begint na te denken. Hij zit op zijn stoel te draaien en kijkt stiekem op de tailleband van zijn broek.
“ Vierentwintig.” antwoordt hij.
De examinator denkt, dat deze arme man waarschijnlijk zenuwachtig is en hij vraagt hem iets anders.
“Wat voor kleur heeft de Amerikaanse vlag?”
Zabriski draait een beetje weg en kijkt weer op de band van zijn onderbroek. “Groen en paars,” antwoordt hij.
En nu besluit de examinator hem een laatste kans te geven.
“Wie was de eerste president van Amerika?”vraagt hij.
Zabriski kijkt over zijn schouder en rekt het elastiek van zijn onderbroek uit. Dan kijkt hij op en verklaart trots: “Calvin Klein.”
Zen is heel erg voor humor. De reuzensprong kun je nemen door op tijd totaal te lachen, zodat je buik ervan schudt.
In het boek Zen: The Quantum Leap, From Mind to No-mind zijn daarom heel veel grappen te vinden die je de ontspanning en de moed geven om de reuzensprong te wagen.
Verder worden de mooie Zen dialogen door Osho in begrijpelijke taal omgezet, zodat zij tot wezenlijke interesse en bewustwording leiden. Zen the Quantum Leap