Take It Easy


Talks on Zen Buddhism

De titel van het boek ‘Take It Easy’ omvat een van de kern uitgangspunten van de levensstroming Zen.
Zen gelooft eenvoudigweg nergens in, want alles is een. Of het nou om het goddelijke gaat of om een hond, om Boeddha of om niet-Boeddha, de onwetende of de wijze, de zondaar of de heilige, het is allemaal een.
Take It EasyHet lijkt zo simpel, zoals dit hier weergegeven wordt. Maar helemaal nergens in geloven, komt toch weinig voor in het leven.
Het wordt wel door mensen met veel aplomb beweerd, maar dan komt daarachter vaak het welbekende zinnetje: ik geloof alleen in mezelf.
Maar daarmee zit je totaal niet op het spoor van Zen.
Want op die manier wordt er al bij voorbaat een wig in het geheel gedreven: de afsplitsing is een feit.

Impressie van het boek ‘Take It Easy’

In de twee delen van Take It Easy heeft Osho commentaar op de Zenmeester Ikkyu. Zen is bijzonder in het gewone en dat geldt ook voor de zenmeesters.
Meestal is er niet veel over hen bekend, juist omdat ze zo gewoon zijn.Over Ikkyu bestaan een paar verhalen die de man uitzonderlijk in het natuurlijke
maken en daardoor echt van zen.
Op een nacht bevond hij zich buiten de tempel in een zeer koude winternacht. Midden in de nacht werd er vanuit de tempel geluid en fel licht waargenomen op de plek waar Ikkyu zich bevond. Wat was het geval: Ikkyu zat zich buiten te warmen bij een vuur dat hij gemaakt had door een houten boeddha-beeld in brand te steken.
De priester van de tempel was hier uitermate ontstemd over en beschouwde dit min of meer als een doodzonde.
Maar Ikkyu geeft hier een uitermate verbluffende respons op, zoals in het boek te lezen is.
In zijn soetra’s is Ikkyu een waar dichter.

“Look at the cherry blossoms!
Their colour and scent fall with them,
Are gone for ever
Yet Mindless
The Spring comes again.”

Als commentaar hierbij geeft Osho het volgende: Het gaat om sammasati, zoals Boeddha het noemt, dat wil zeggen: right awareness.
Laat je niet om de tuin leiden door het comfortabele, gemakkelijke leven dat je leidt. Want de dood gaat dit allemaal overhoop gooien en vernietigen.
Bereid je erop voor! En de enige manier om dit te doen is door balans weten te houden.

Het boek Take It Easy is verkrijgbaar bij de Boekhandel of via internet.