The Book of Secrets


In this comprehensive and practical guide, the secrets of the ancient science of Tantra become available to a contemporary audience. Confined to small, hidden mystery schools for centuries, and often misunderstood and misinterpreted today. Tantra is not just a collection of techniques to enhance sexual experience. As Osho shows in these pages, it is a complete science of self-realization, based on the cumulative wisdom of centuries of exploration into the meaning of life and consciousness. Tantra-the very word means technique -is a set of powerful, transformative tools that can be used to bring new meaning and joy to every aspect of our daily lives.

ABOUT OSHO

Osho challenges readers to examine and break free of the conditioned belief systems and prejudices that limit their capacity to enjoy life in all its richness. He has been described by the Sunday Times of London as one of the 1000 Makers of the 20th Century and by Sunday Mid-Day (India) as one of the ten people-along with Gandhi, Nehru, and Buddha-who have changed the destiny of India. Since his death in 1990, the influence of his teachings continues to expand, reaching seekers of all ages in virtually every country of the world.

112 Meditations to Discover the Mystery within

In The Book of Secrets staan heel veel meditaties die je in je dagelijks leven kunt invlechten. De nieuwe mens, de totale mens, Zorba the Buddha wil meer, wil totaliteit. Osho heeft daar gedurende zijn hele periode op aarde aan gewerkt om de mensen ook “a taste” van het innerlijke te geven, a “taste” van meditatie. Hiervan The Book of Secretsvinden we talloze voorbeelden in The Book of Secrets. Er staan de 112 meditatietechnieken uit de Vigyan Bhairav Tantra in. Het zijn klassieke meditaties, maar Osho heeft ze toegankelijk gemaakt voor de moderne mens.
Het zijn heel simpel uitvoerbare methodes die je allereerst meer bij de dingen bepalen waar je anders zo snel aan voorbij rent of dingen doet inzien waar je zelf niet bij stil stond: ja, dat kan ik eens proberen!
Het is zo eenvoudig om het leven intenser, vreugdevoller te maken en meer kleur te geven.

Het boek Book of Secrets is te koop in de Boekhandel of op internet.

Review van The Book of Secrets

Osho heeft een groot aantal lezingen gehouden over de 112 meditatietechnieken uit de Vigyan Bhairav Tantra. Het zijn klassieke meditaties, maar Osho heeft ze toegankelijk gemaakt voor de moderne mens.
Het zijn heel simpel uitvoerbare methodes die je allereerst meer bij de dingen bepalen waar je anders zo snel aan voorbij rent of dingen doet inzien waar je zelf niet bij stil stond: ja, dat kan ik eens proberen! Het is zo eenvoudig om het leven intenser, vreugdevoller te maken en meer kleur te geven.
In de wintertijd zijn we veel binnen in ons huis, in onze werkruimte, in winkels en gebouwen. Het directe contact met buiten, met de natuur is vaak minder in deze tijd. We zijn eerder bezig om ons tegen de invloeden van de natuur te beschermen. Koude en regen of sneeuw laten we buiten. En we doen snel de deur dicht en zoeken de warmte en de beschutting binnen in ons huis of onze werkruimte.
Is deze tijd dan niet bij uitstek: de tijd om ook bij onszelf naar binnen te gaan …de tijd van voor meditatie?

De winkels doen er in deze tijd alles aan om ons binnen hun poorten te lokken en ook daar binnen te houden. Onze zintuigen worden getrokken naar glimmende voorwerpen, kruidige geuren, sfeervolle muziek, met natuurlijk als doel dat we veel gaan kopen.
En er is ook niets mis mee om te genieten van deze tijd van het jaar met haar vele speciale aantrekkelijkheden.
Echter, de nieuwe mens, de totale mens, Zorba the Buddha wil meer, wil totaliteit.
Osho heeft daar gedurende zijn hele periode op aarde aan gewerkt om de mensen ook “a taste” van het innerlijke te geven, a “taste” van meditatie.
Hiervan vinden we talloze voorbeelden in The Book of Secrets dat opnieuw is uitgegeven, nu twee delen in een band, door St. Martin’s Griffin in New York, dus door een uitgever buiten de bekende Osho-kringen.

Dit boek bevat veel aanwijzingen om onszelf gevoeliger te maken. Onze zintuigen zijn vaak afgestompt.

We hebben sterke prikkels nodig. En hier voldoet de commercie maar al te graag aan.
Maar we kunnen onze zintuigen gevoeliger maken, verfijnen. We kunnen meer “vanuit ons innerlijk” kijken.

Osho bespreekt bijvoorbeeld over de volgende sutra uit Vigyan Bhairav Tantra, the Book of Secrets:
Look lovingly at some object. Do not go to another object. Hence in the middle of the object – the blessing.
Liefdevol naar iets kijken doen we bijna nooit. Liefdevol naar iemand kijken, dat wel. Maar ook dat is vaak niet liefdevol met een totaal zuivere bedoeling. We kijken snel met lust naar een mooi gezicht of een mooi lichaam. We willen er ons zelf aan te goed doen.
Osho zegt heel treffend: in liefde is de ander belangrijk, in lust zijn we zelf belangrijk. Je kunt het oefenen om liefdevol te kijken. En je wordt je dan bewust van hoe je meestal kijkt, wat het verschil is en wat het meest voedend voor je eigen wezen is en voor het contact met de ander.
Als je liefdevol naar een voorwerp kijkt, dan gaat dat voorwerp leven. Het krijgt iets persoonlijks, het krijgt iets van een mens.
De techniek is nu, dat je liefdevol naar een voorwerp kijkt, bijvoorbeeld een roos. Je kijkt ernaar met alle liefde die in je hebt. En de roos gaat als het ware leven. Maar, blijf kijken naar de roos, laat je liefde stromen. En richt je alleen op de roos, niet op andere voorwerpen. Je kijkt vol liefde en gaat bij jezelf na: hoe kan ik deze geliefde gelukkig maken?
En dan gebeurt het plotseling, dat het geluk naar jou toe komt. Hence in the middle: the BLESSING.
Opeens voel je je gecentreerd.
Dat lijkt tegenstrijdig. Je verliest jezelf in het liefdevolle voorwerp, de roos en nu zou je meer gecentreerd raken.
Dat komt, zegt Osho in The Book of Secrets, door het volgende. Doorgaans zijn we in onze mind en draait alles om onszelf. Nu gaat onze liefdevolle aandacht naar de roos en worden we leeg, de gedachten gaan weg. Dan is er dus ruimte voor iets nieuws. Je bent zelf verdwenen, het geliefde voorwerp verdwijnt. En daartussen gebeurt het: het geluk valt je ten deel. Je voelt geluk vanuit je innerlijke centrum.
Dat is ook wat er tussen geliefden gebeurt. Je gaat in elkaar op. Jij verdwijnt en de ander verdwijnt. En het geluk dat je voelt, is afkomstig uit een onbekende onbewuste staat van meditatie.
Er zijn ook technieken in Vigyan Bhairav Tantra, beschreven in the Book Of the Secrets die je met een partner kunt doen. De ervaring krijgt dan en speciale intensiteit.
Ik heb ervaren dat zo’n gebeuren je heel lang bij blijft.
De oefening vond plaats in groepsverband en de groep werd opgedeeld in paren, meestal op basis van keuze. In de ruimte werd hele verfijnde meditatieve muziek gespeeld.
Als je zelf deze oefening wilt doen, kun je hiervoor ook heel goed de CD Vigyan Bhairav Tantra gebruiken dieThe Book of Secrets speciale muziek bevat bij meditaties uit de Book of Secrets; het zijn hele subtiele klanken die je daarop te horen krijgt.
In de groepservaring die ik had, ging het erom onze zintuigen gevoeliger te maken en te ervaren hoe we alle vijf zintuigen in het contact gebruiken en kunnen verfijnen. De partners gingen tegenover elkaar zitten.
En er werd eerst gewerkt met het zintuig: de ogen.
Om de beurt keken we naar elkaar. En dat kijken gebeurde niet op de gebruikelijke manier. Het kijken moest ‘niet-gefocust’ zijn.
We kijken normaal altijd wel met een duidelijke focus. En bij dit niet-focussen word je je ervan bewust hoe zacht je blik naar de ander kan zijn. En hoe zacht ook de blik is die je ontvangt. De muziek speelde door.
En het ruiken was aan de beurt. Er was een intense geur van wierook die er naast elk paar opsteeg en tot in hun neusvleugels doordrong. Omdat de partners naar elkaar toe gericht zaten, was ook dit ruiken een gedeelde ervaring.
Dan was er het horen. Er werd gehumd, tot diep in de buik, duidelijk hoorbaar voor de ander maar niet de ander overstemmend.

Vervolgens was er naast ieder paar een zoete lekkernij gelegd. Deze ontdeed ieder van papier en de partners lieten die elkaar proeven. Het zintuig smaak werd gezamenlijk beleefd en hoe je elkaar iets zoets kunt geven in plaats van het bittere dat we zo vaak voor elkaar in petto hebben. En dan was er het tastzintuig. Langzaam, met de ogen gesloten, bewogen de handen van de partners zich naar elkaar toe en begonnen deze elkaar aan te raken. Eerst heel erg tastend en daarna meer vloeiend, soms uitmondend in een celebration van contact.
Het gaf me een heel groot geluksgevoel.
Het was zo intens de ervaringen van de vijf zintuigen met een partner te delen. Het was samen en toch ook met de groep er om heen, wat de intensiteit verhoogde.

Het gaf een klimaat van zachtheid, van liefde, van totaliteit….de zaal was een ruimte waar openheid en geluk was, zonder woorden en daardoor gaf dit gebeuren zoveel meer…..

Het is geen wonder dat Het Boek der Geheimen waarin al deze door Osho op eigentijdse weergegeven technieken staan nu door St. Martin’s Griffin is uitgegeven. De technieken zijn immers uitstekend geschikt voor een breed publiek. Er staan zoveel technieken in die je gewoon tijdens het dagelijks leven kunt oefenen.

Maar ook voor mensen die meer bekend zijn met meditatie bevat het boek een schat aan informatie. Osho legt de methodes uit en vertelt dan meer erover waarbij hij verwijst naar de opvattingen van meesters en denkers als Buddha, Gurdjeff, Jan Paul Sartre, Abraham Maslow en anderen. Je zult ervan genieten. Ik doe dat zeker!