The Ultimate Flowering of Love
Many so-called acts of compassion, he says, are tainted by a subtle sense of self-importance and a desire for recognition. Others are based on the desire to not really help others, but force them to change.
Stories about Jesus, Buddha and ZEN
Using stories from the life of Jesus, Buddha and the world of Zen, Osho shows how the path to authentic compassion arises from within, beginning with a deep acceptance and love of oneself.”
Passion and Compassion
When passion becomes alert and aware, the whole energy of love comes to a refinement; it becomes compassion. Love is always addressed to one person, and its deepest desire is to possess that person. The same is the case from the other side – and it creates hell for both people.
Compassion is not addressed
“Compassion is not addressed to anybody. It is not a relationship, it is simply your very being. You enjoy being compassionate to the trees, to the birds, to the animals, to human beings, to everybody – unconditionally, not asking for anything in return. Compassion is freedom from blind biology.
“Before you become enlightened, you should keep alert that your love energy is not repressed.That’s what old religions have been doing: they teach you to condemn the biological expressions of your love. So you repress your love energy…and that is the energy that can be transformed into compassion!
“With condemnation, there is no possibility of transformation.” Osho
Compassion Nederlands
De Ultieme Bloei van Liefde
Bij het Boek Compassion is een Osho lezing op Dvd bijgesloten. Van passie weten we allemaal wat dat is. En niet zelden laten we ons hier helemaal door in beslag nemen. Passie lijkt dan het enige te zijn wat het nastreven waard is. En als die niet in onze leven aanwezig is, proberen we haar koortsachtig te scheppen.
Maar het is ook duidelijk dat de betovering van passie haar grens kent.
Het gevoel van “Is dit nu alles?” en van leegte treedt maar al te vaak op in een periode waarin we vanuit passie leefden. Osho wijst ons in dit boek de weg om passie te transformeren naar een veel rijkere manier van bestaan.
Uiteraard komt dan ook meditatie om de hoek kijken.
Het boek Compassion is verkrijgbaar in de Boekhandel of via internet.
Review van Compassion
Er is in 2007 een geheel nieuwe manier gepresenteerd om Osho’s boodschap in alle hoeken van de wereld te brengen.
Fantastisch toch: al die nieuwe ontwikkelingen van de toepassing van steeds weer nieuwe media!
Wij mensen houden nu eenmaal van variatie. Als ons telkens hetzelfde aangeboden wordt, ook al is het nog zo waardevol, houden wij het snel voor gezien.
Van Osho heb ik begrepen, dat zijn visie meditatie inhoudt en niet meer dan dat. En ook al begrijpen we dat na al die jaren, toepassing in de praktijk is weer van heel andere orde.
Daarom verkoopt hij ons het medicijn meditatie, terwijl het steeds weer op andere manieren verpakt is.
Deze prachtige set, boek in combinatie met DVD, draagt de titel Compassion. In het boek worden we stap voor stap ingewijd in de kunst van compassion. En dan is er een DVD met een sprankelende Osho talk, die over hetzelfde thema gaat, Compassion.
Sommige mensen houden ervan om intiem bij zichzelf ‘met een boekje in een hoekje’ te zitten. En anderen vinden het heerlijk om de meester live gade te slaan en te beluisteren. Zo komen beide soorten mensen aan bod bij deze nieuwe combinatie.
En ook kun je binnen jezelf deze twee verschillende behoeften onderkennen. Dus in de ene stemming neem je het boek en duikt daar lekker een weg.
En vind je het prettig om je hart te laten raken door de uitgesproken woorden en de gebaren van Osho, dan zet je de DV
D-speler aan met de bijgesloten DVD.
Deze DVD komt uit de serie: “From misery to Enlightenment” en bevat dus een van de gloedvolle betogen van Osho uit de tijd van Rajneeshpuram. Het is puur genieten om je daarin onder te dompelen.
Richten we ons op de inhoud van het boek, dan ontdekken we het volgende.
Van passie weten we allemaal wat dat is. En niet zelden laten we ons hier helemaal door in beslag nemen.
Passie lijkt dan het enige te zijn wat het nastreven waard is. En als die niet in onze leven aanwezig is, proberen we haar koortsachtig te scheppen. Maar het is ook duidelijk dat de betovering van passie haar grens kent.
Het gevoel van “Is dit nu alles?” en van leegte treedt maar al te vaak op in een periode waarin we vanuit passie leefden.
Osho wijst ons in dit boek de weg om passie te transformeren naar een veel rijkere manier van bestaan.
Uiteraard komt dan ook meditatie om de hoek kijken.
Duidelijk wordt door Osho gesteld: “Zonder meditatie blijft energie op het niveau van passie. In combinatie met meditatie wordt dezelfde energie tot compassie.”
Het gaat dus helemaal niet om twee verschillende fenomenen bij passie en compassie. Het gaat gewoon om dezelfde energie waar telkens anders mee omgegaan wordt.
En dat is erg prettig in dit boekje: bepaalde kernachtige zinsneden van Osho zijn in aparte grijze vlakjes weergegeven.
Deze uitspraken zijn telkens op zich al een uitnodiging tot meditatie.
Hoe gaan de dingen bij de kwaliteit compassie precies in zijn werk?
In de eerste plaats geeft Osho aan, dat het geen zin heeft om compassie na te streven. Dan zal het juist namelijk niet ontstaan.
Richt je op meditatie, zo zegt Osho, en dan ontstaat compassie vanzelf, als de tijd daarvoor rijp is.
Normaal is het zo, dat je in de omgang met andere mensen vrij kritisch kunt zijn.
Als ze iets niet goed doen, loop je ergernis op en je laat merken dat het je niet zint en hoe ze hun gedrag dienen aan te passen.
Soms levert dat iets op. In een leersituatie kan het een manier zijn om mensen te helpen om zich vaardigheden eigen te maken.
Echter, er zijn ook tal van situaties waarin mensen dingen niet goed doen, terwijl zij het niet anders kunnen.
En dat geldt natuurlijk niet in de laatste plaats voor onszelf. We kunnen erg hoge eisen aan onszelf stellen, maar daarnaast ontdekken we regelmatig onze menselijke beperkingen.
Wat compassion doet, is het volgende: je accepteert anderen, en met name ook jezelf, in alle kwetsbaarheid en met alle eigenaardigheden die je hebt. Mensen zijn geen goden en je kunt dus ook niet verwachten, dat ze zich als goden gedragen.
Nee, mensen hebben hun bepaalde zwakheden en dat maakt hun tot de mens die ze zijn. Alles je daar op gaat inhakken en inbeuken, doe je hen geen wezenlijk recht.
En je houdt ook geen rekening met de ontwikkeling die zij als mens doormaken.
Verder is er dan allerminst sprake van liefde.
Voor het ontstaan van compassie is dus in de eerste plaats een stevige basis van liefde nodig.
Vanuit die liefde kan dan compassie groeien.
Vandaar dat de subtitel van het boek compassie de volgende is: The Ultimate Flowering of Love.
Compassie wil overigens niet zeggen dat er sprake is van een zekere zoetsappigheid.
Osho heeft het erover hoe hij in 1960 begon te spreken tegen de mensen en dat de populatie van India toen 400 miljoen mensen bedroeg.
Hij gaf in zijn lezingen aan, dat het moment toen aangebroken was om tot totale geboortebeperking over te gaan.
Maar in India heerste een christelijke cultuur en die predikte, dat geboortebeperking niet juist is. In de daaropvolgende 35 jaar is de bevolking van India daarom verdubbeld.
Het resultaat was: grote armoede, sterfte en een groot aantal weeskinderen.
Nu zou je uit zogenaamde compassie kunnen zeggen: als er zoveel weeskinderen zijn, dan bouwen wij uit liefde mooie weeshuizen.
Osho waarschuwt hier met kracht voor. Dat is geen compassie!
Want eerst zorg je, dat mensen behoeftig worden en daarna ga je ze helpen.
Die grote hoeveelheid mensen had voorkomen kunnen worden in India en dan waren er helemaal geen weeshuizen nodig geweest.
Nee, Osho’s aanpak is totaal anders.
Zorg eerst goed voor je zelf, zodat je in balans bent. En dan kun je pas vanuit een oprechte basis gaan geven, vanuit zuivere liefde.
En meditatie zorgt ervoor, dat deze liefde getransformeerd wordt tot compassie.
Alleszins de moeite waard dus, dit boek compassie en dan zit er ook nog een DVD bij.
Op het plaatje kun je zien hoe mooi het boekje uitgevoerd is. Het is voorzien van een van Osho’s eigen schilderingen.
En dan is tenslotte de prijs ook nog heel erg aantrekkelijk, het perfecte cadeau aan een vriend(in) of aan jezelf.