Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid


Basis Osho meditatieboek

Wat betekent de Eerste en de Laatste Vrijheid?

In 2016 is een geheel herziene uitgave van ‘Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid’ uitgekomen. Hierin staan extra meditaties bijgevoegd die de laatste jaren ontwikkeld zijn. De volgende hoofdstukken zijn aan de bestaande editie toegevoegd:
‘Laat dood en sterven los.’
‘Kinderen en meditatie.’
‘Het gebruik van muziek bij meditaties.’
‘Omgaan met gevoelens.’
Ongeacht welke techniek je kiest – Osho wijst altijd op het proces van oplettendheid, van getuige-zijn.

Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid is een Basis Osho Meditatieboek met een uitgebreide verzameling meditatie- en ontspanningstechnieken. Waarom heet meditatie hier: de eerste en de laatste vrijheid? Omdat ‘vrij te zijn van de mind’ de enige en ultieme vrijheid is. Wat is vaak het geheim achter opgewekte Meditatie de eerste en de laatste Vrijheid
evenwichtigheid en een algemeen gevoel van welbehagen? Meditatie! Want zo voelt men zich als het hoofd een moment leeg is, als de voortdurende stroom van gedachten een moment tot stilstand komt. En meditatie kan de stroom dopaminen die dat geluksgevoel veroorzaken verhogen zonder de extra calorieën van bijvoorbeeld chocola.
Amerikaanse neuropsychologen hebben in een uitgebreide studie ontdekt dat regelmatige meditatie in de hersenen te zien is: er spelen zich meer activiteiten af in de linker hersenhelft. En dit is precies het gebied waar ‘negatieve’ gevoelens in toom worden gehouden, en dat zorgt voor een opgewekt gevoel van evenwichtigheid. Wat tot de conclusie leidt dat geluk iets is dat men kan leren, zoals het bespelen van een muziekinstrument. Natuurlijk is na een of twee keer nog niet veel veranderd, maar de stilte die dan al wordt ervaren geeft een motivatie en smaakt naar meer. Al na een paar keer proberen krijgt men een indruk van de mogelijke harmonie tussen lichaam en geest, tussen binnen en buiten.

Het boek ‘Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid’ is verkrijgbaar bij de Boekhandel en via internet.

Inhoud van Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid

Deze geheel herziene en voordelige herdruk van Osho’s bekende meditatiehandboek biedt een heel uitgebreide verzameling meditatie- en ontspanningstechnieken. Zowel korte oefeningen van een paar minuten voor onderweg, als technieken die een uur in beslag nemen. Op de bekende en heel populaire ‘Dynamische’ en de ‘Koendalini’ wordt natuurlijk uitgebreid ingegaan, waarnaast er tips zijn voor beginners en antwoorden op vragen die beoefenaars tegenkomen.

Fragment uit Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid

Uit de inleiding:

Net zoals de wetenschap en technologie die ons uiterlijk leven hebben getransformeerd, grotendeels een westers fenomeen zijn, zo vormt het Oosten hoofdzakelijk de bron van de wetenschap die ons innerlijk leven kan transformeren.
Tegenwoordig is meditatie, net zoals de gloeilamp, een universeel verschijnsel – de ene helpt onze buitenwereld, de andere onze innerlijke wereld te verlichten.
Maar in de loop van het proces waarin meditatie universeel geworden is, zijn er veel misvattingen ontstaan: dat het ‘religieus’ is, dat je in moeilijke houdingen zou moeten zitten, misschien met je benen in je nek en je gezicht in een vrome plooi om het ongemak te verbergen, daarbij misschien zelfs wel neuriënd, of terwijl je een of andere mantra met esoterische klank herhaalt.
Spreekt dat je niet aan… dan is dit boek voor jou geknipt.
Hierin wordt meditatie eenvoudig, gewoon en tot een natuurlijk onderdeel van de eigentijdse levensstijl gemaakt; en in toenemende mate eveneens tot een wezenlijk onderdeel.
In haar essentie is meditatie de kunst van het gewaarzijn, gewaar van wat in je innerlijk en om je heen gaande is.
Hoewel meditatie zelf geen techniek is, zijn er veel methoden om je te helpen dit gewaarzijn aan te leren, en naarmate je er de slag van te pakken krijgt, kan het je overal waar je bent vergezellen – bij je werk, je hobby, noem maar op.
Zoals Osho zegt: “Langdurige tijdrovende oefeningen zijn niet van deze tijd; tegenwoordig hebben de mensen geen dagen of zelfs maar uren over. We hebben methoden nodig die snel resultaat afwerpen. Als iemand er zeven dagen voor uittrekt, dan zou hij tegen het einde van die periode moeten beginnen te voelen dat er iets met hem gebeurd is. Hij zou een andere mens moeten worden in die zeven dagen… Daarom zeg ik, oefen vandaag nog en voel het resultaat onmiddellijk. We beleven momenteel het jettijdperk; meditatie kan het zich nu niet veroorloven langzaam te zijn. Ze moet in een hogere versnelling overschakelen.” Meditatie de Eerste en de Laatste Vrijheid